De teamleden van WillU Fysio zijn blij met hun prestatie.
De teamleden van WillU Fysio zijn blij met hun prestatie.

Vijftien Dinteloorders bedwingen Mont Ventoux voor KWF Kankerbestrijding

Vijftien Dinteloorders beklommen vrijdag de berg Mont Ventoux in het zuidwesten van Frankrijk voor het goede doel: KWF Kankerbestrijding. Ze volbrachten met 265 landgenoten de ColSensation, die de Roosendaalse stichting Team Doelbewust voor de negende keer organiseerde. Het Dinteloordse team WillU Fysio droeg 15.643 euro bij; team DGD, met Dinteloorders Leonie van Dijk en Marianne Ruijzing, 7664 euro.

Het gros van de deelnemers vertrok op dinsdagavond met de bus naar Aubignan, waar ze op een vakantiepark verbleven. Anderen reisden daar op eigen gelegenheid heen. Reis en verblijf was voor alle deelnemers op eigen kosten. Team WillU Fysio had een aantal huisjes geregeld die bij elkaar stonden.

Donderdagmiddag stond een briefing op het programma. Ook kwamen daar verhalen van deelnemers voorbij die vertelden wat hen motiveerde om mee te doen. Bijvoorbeeld over de 15-jarige Amber van Eekelen uit Etten-Leur die twee jaar geleden met haar school mee had willen doen aan de ColSensation. Ze was zelf al een aantal jaren ziek en is in juli vorig jaar overleden. Haar vriendinnen vertelden dat Ambers account (bij het team KSE) op de website van ColSensation is blijven bestaan, en dat daarop meer dan tienduizend euro gedoneerd was. De afspraak bij ColSensation is dat elke deelnemer minstens 500 euro inlegt. Dat kan zowel via de donatieknop op de website, als door het organiseren van acties of verkopen van spullen.


Krentenbollen

De deelnemers konden vooraf kiezen hoe ze de Mont Ventoux wilden beklimmen: fietsen, wandelen, hardlopen, mountainbike, off-road, of een combinatie van fietsen en wandelen. Iedereen werd vrijdagmorgen met de bus naar het startpunt in Bédoin gebracht. Tineke van de Merbel bemande als vrijwilliger een post op de berg, waar ze de passerende deelnemers voorzag van krentenbollen, bananen en water. ,,Ik heb foto’s gemaakt van de zonsopkomst’’, vertelt ze. ,,Gelukkig waren er geen grote problemen.’’

In het Dinteloordse team was William Luijks de enige fietser, daarom moest hij met de eerste bus mee. Ruim twee uren na de start was hij al boven. ,,Daarna heb ik het zo uitgekiend dat ik de lopers net onder de top weer tegen kwam.’’ Luijks deed al eerder mee, net als Conny Robbeson die een keer fietste, en ook vrijwilliger is geweest. Nu koos ze voor het off-road lopen. Daarbij wordt een vlakke route afgelegd over grindpaden op de berg. Maar het grootste verschil met de wandelaars is dat de off-road lopers zo’n tien kilometer méér afleggen (31 kilometer). ,,Het was zwaar, maar ben blij dat ik het heb volbracht’’ zegt Conny.


Schoenen wisselen

De overige teamleden zijn om 9 uur naar Bédoin gebracht voor de wandeltocht van 21 kilometer. Peter, Arjan, Yvanka, Anja, Lisanne en John van de Merbel liepen als familie ter nagedachtenis aan Corina van de Merbel. Zij deed in 2019 nog samen met John mee aan de ColSensation. Lisanne wisselde voor de laatste twee bochten van schoenen, ze trok de loopschoenen van Corina aan.

Voor Emina Porec was het de tweede keer dat ze mee deed. Ze werkt in de fysiopraktijk en wilde ook haar steentje bijdragen. Ook Willeke Breure liep mee de berg op, ter nagedachtenis aan haar in 2017 overleden broer. ,,Mijn man Cees en dochter Eveline en haar vriend zijn donderdag gekomen. Ze moedigden me onderweg aan en hebben het laatste stuk meegelopen’’, vertelt ze.

Monique Baas liep voor haar moeder mee de berg op. ,,Ik ben op mijn eigen manier de berg op gegaan en heb vooral genoten van de hele week’’, zegt ze. Haar man Carlo heeft zich later bij het team gevoegd. Hij kon door een zware operatie niet eerder meedoen. ,,Ik zat twee jaar geleden nog in een scootmobiel en nu loop ik een berg op’’, zegt hij trots. Carlo liep voor zijn vader, die hij in 2004 aan de ziekte kanker verloor.

Hand in hand, en schouder aan schouder, kwam het team bovenop de berg over de finish.


Zwaar maar geweldig

Leonie van Dijk en Marianne Ruijzing uit Dinteloord deden met team DGD uit Roosendaal mee. Met twee teamgenoten zijn ze de berg op gewandeld. Het vijfde teamlid bedwong de berg op de fiets. ,,Zwaar, maar geweldig'', kijkt Marianne terug. Zij deed twee jaar geleden ook mee en wist wat haar te wachten stond. Ook Leonie vond het zwaar.

De negende ColSensation heeft 375.310 euro opgeleverd voor de goede doelen van KWF in de regio Roosendaal.