Mevrouw Verhaart-Buijs, haar dochter Kitty en de heer In 't Veld van het Platform Kunst en Cultuur bij de muurschildering in de kelder.
Mevrouw Verhaart-Buijs, haar dochter Kitty en de heer In 't Veld van het Platform Kunst en Cultuur bij de muurschildering in de kelder.

Plan voor replica muurschildering in Petrus en Paulus

Aan het zicht onttrokken siert een imposante, grote muurschildering de kelder van de Petrus en Pauluskerk. Als eerbetoon aan het kunstwerk wil de huidige eigenaar van het appartementencomplex graag een replica in de kerk hangen, zodat het alsnog te bewonderen is. Het Platform voor Kunst en Cultuur heeft dit idee opgepakt en zou het graag uitvoeren. De zus van de schilder, Steef Verhaart-Buijs, is vervuld van het project en vond het geweldig om het werk van haar broer weer eens te zien.

Door het bezoek van mevrouw Verhaart is er veel duidelijk geworden over de muurschildering van haar broer Piet Buijs. ,,Hij moet het in 1948/49 gemaakt hebben”, vertelt ze. ,,Hij was er vooral in de avonduren druk mee.”

Uit haar verhaal blijkt dat in het verleden verenigingen gebruik maakten van de grote ruimte onder de kerk, waar nu kelderboxen voor de bewoners in zijn gebouwd. ,,Het werd gebruikt door de padvinderij en die heeft mijn broer de opdracht gegeven. Hij was toen nog jong, het moet één van zijn eerste werken zijn geweest.”

Piet Buijs, in 1927 in Dinteloord geboren en overleden in 2017, heeft ook nog een tekst in de kelder geschilderd. Die luidt: ‘De welp volgt de wolf, is moedig en houdt vol’. Een tekst die een stuk duidelijker wordt met de wetenschap dat het een opdracht van de padvinderij is geweest. ,,De afbeelding op de muur stel dan ook de Heilige Franciscus voor, in het bos omringd door dieren”, weet mevrouw Verhaart uit te leggen.

De herinneringen komen weer terug als ze de kerk bezoekt samen met haar dochter Kitty. ,,Als meisje van tien, elf jaar ging ik regelmatig mee. Of even kijken hoe hij er voor stond.” Ze vindt het heel bijzonder dat er plannen zijn om een replica van de grote muurschildering te maken. ,,En ook geweldig om het weer eens terug te zien.”

De schildering verkeert niet in goede staat. Deze op de huidige plek in ere herstellen heeft geen zin, want de kelder is niet voor iedereen toegankelijk. De eigenaar van de kerk, architect Paul Dinant, besprak het idee om een replica te laten maken, en in de kerk te hangen, met het Platform Kunst en Cultuur. Zij hoopt het project, uitgevoerd door meerdere schilders, in het najaar op te kunnen starten.