Vanaf de balustrade belkijken bewoners van de Petrus en Paulus de afsluiting van de Cultuurmaand.
Vanaf de balustrade belkijken bewoners van de Petrus en Paulus de afsluiting van de Cultuurmaand.

Ruim 300 bezoekers genieten van expositie in kerk

Met een absurdistische eenakter, zang en gitaarmuziek is de Cultuurmaand september (CuSt) van het Platform Kunst en Cultuur afgesloten in de voormalige Petrus en Pauluskerk. Daarmee kwam een einde aan de eerste expositie in het ‘schip’ van het nieuwe appartementencomplex. ,,Een aanwinst voor Dinteloord”, zegt Karin Starmans, die de organisatie op zich had genomen.


Met de afsluitende voorstelling kwam een einde aan de expositie van de werken van acht kunstenaars. Ook al bleef het soms stil in de kerk, Karin is zeer tevreden over de belangstelling. ,,Ik denk dat er in totaal toch zo’n 300 à 350 bezoekers zijn geweest”, vertelt ze. ,,Het is ook nog nieuw en moet nog groeien.” Over het enthousiasme van de bewoners is ze eveneens heel positief. ,,We hebben veel hulp van de bewoners gekregen. Ze waren blij met de reuring in de kerk en het was vaak heel gezellig.”


Absurd relaas

Bij de voorstelling zat het schip niet vol. ,,Maar dat mocht ook niet door de coronamaatregelen. Er mochten maar 38 stoelen geplaatst worden en die waren al snel gereserveerd. We hebben er ook bewust niet te veel bekendheid aan gegeven.” Tijdens het programma sloten een aantal bewoners aan of keken mee vanaf de balustrade. De eenakter ‘De Overledene’ bleek, in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, een komisch en absurd relaas tussen twee vrouwen met een rijke fantasie. ,,Het was een stuk van de Fransman René de Obaldia, uitgevoerd door Liesbeth Perdaems en Inge Koenraadt’’, vult Karin, die zelf de regie op zich nam, aan. Na het toneelstuk volgde een optreden van Martine Westenbroek en Jan van de Velde, met zowel Nederlands- als Engelstalige liedjes, door Jan begeleid op gitaar.


Genoeg talent

,,Het was een mooie afsluiting waarbij theater, kunst en muziek samen kwamen. Dinteloord heeft er met de openstelling van de kerk een mooi plekje bijgekregen. Er is genoeg talent in Dinteloord, ik hoop dat ze er goed gebruik van gaan maken”, zegt Karin. Het mooie gevarieerde aanbod aan geëxposeerde stukken bood kunst naar ieders smaak. Één daarvan hen heeft de kerk dan ook niet verlaten en siert nu de woning van één van de bewoners.


Nieuwe expositie

Na de afsluiting verdwenen de kunstwerken stuk voor stuk van de muren. Voor veel bewoners best even wennen, het was ineens ‘kaal’ in de kerk. Daar is inmiddels verandering in gebracht met een nieuwe expositie van twee kunstenaars. Tot en met 7 november, op zaterdag- en zondagmiddag tussen een en vijf uur, kan publiek er gratis naar komen kijken.

Te zien is werk van Petra Ramaekers uit De Heen en Hans Heeren uit Steenbergen. Petra laat zich inspireren door water en de aarde, ze is verbonden met de natuur, dieren en mensen. Ze heeft gereisd naar alle windstreken. Van haar zijn levendige acrylverf schilderijen te zien, geïnspireerd door water en natuur.

Ook Hans werkt met acryl en heeft zee en kust als gewilde onderwerpen, hij heeft sportduiken als hobby. Zijn werk is impressionistisch van aard, maar wordt door sommigen steeds meer als expressionistisch gezien. Het kent een helder en duidelijk kleurgebruik. Hans gaat vaak uit van eigen fotomateriaal. Van hem is zowel vroeg als recent werk te zien.