De alternatieve tocht in eigen land trof slecht weer.
De alternatieve tocht in eigen land trof slecht weer.

Het was soms best afzien, met veel wind en regen'

Roparunteam stichting Joepie heeft zijn vuurdoop gehad. Dit weekend heeft het zijn eerste Roparun met succes volbracht. Weliswaar de alternatieve, van en naar Landgraaf, en niet de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Maar de ervaring, de sportieve prestatie én de opbrengst van 8212,50 euro smaken naar meer. In het pinksterweekend volgend jaar zullen ze hun mannetje weer staan voor het goede doel. 

Stichting Joepie stond al zo’n twee jaar in de startblokken. Vorig jaar werd de Roparun afgelast en ook in het pinksterweekend van 2021 ging de estafetteloop niet door. Als alternatief werd een route van ruim 300 kilometer uitgezet binnen Nederland, in de omgeving van het Limburgse Landgraaf. Met ongeveer de helft van het gebruikelijke aantal kilometers tóch een behoorlijk uitdaging. Twee dagen en een nacht werd om toerbeurt gelopen en gefietst. Heuvels, regen en wind werden overwonnen, want wat het weer betreft hebben ze het zeker niet getroffen. ,,Er zaten best wat pittige stukken bij”, vertelt Bianca Molenaar.

Bianca heeft samen met Alexandra Kanters en Caroline Bolluijt de stichting Joepie in het leven geroepen om zich in te zetten voor de strijd tegen kanker. Deze werd al snel omgezet naar Roparunteam stichting Joepie. Binnen ‘no time’ hadden ze een volledig team bij elkaar, inclusief chauffeurs, masseurs en verzorgers. Voor de drie dames was dit de derde Roparun, ze deden eerder mee met de Dintelstampers. 

,,Voor sommigen was het nu de eerste keer dat ze meededen. Het was soms best afzien, we hebben veel wind en regen gehad. De ene kwam zichzelf echt tegen, terwijl het een ander goed afging.” Doordat de Roparun in Limburg niet zo bekend is, ontbrak het publiek langs de kant met de warme onthalen en feestelijke doorkomsten. ,,Het leeft daar niet zoals hier. Dat mis toch wel. Een doorkomst zoals in Zele in België, of hier in Dinteloord, geeft je toch afleiding en weer extra energie om door te gaan”, zegt Bianca, die zelf als fietser deelnam. ,,Maar de sfeer onderling was goed en ook op het verzamelterrein was het heel gezellig.” Het team startte zaterdagmiddag om 12.15 uur en finishte de volgende dag rond 15.45 uur. 

Bij het verzamelpunt vierden de 175 deelnemende teams nog kort een feestje. ,,Toen is ook het eindbedrag bekend gemaakt: 2.030.030 euro.” Er komt nog behoorlijk wat bij kijken om mee te kunnen doen aan de Roparun. Er moet gegeten en gedronken worden, gemasseerd en geslapen. Daarvoor was een touringcar speciaal ingericht met slaapplaatsen. ,,Achterin waren de stoelen weggehaald en matrassen neergelegd. Ikzelf heb aardig kunnen slapen, maar sommigen hebben geen oog dichtgedaan.” Verder was er ook een speciale bus ingericht voor de catering. ,,Sponsoring van bedrijven en particulieren maakte dat allemaal mogelijk. We willen alle sponsors en donateurs uit Dinteloord en daarbuiten dan ook heel hartelijk bedanken”, zegt Bianca namens de hele organisatie. 

Verder spreekt ze ook vol trots over het team. ,,We hebben het onderling heel gezellig gehad, de saamhorigheid was groot. Naast spierpijn in de kuiten hadden we soms spierpijn van het lachen. Het is een echte teamprestatie.” Inmiddels is het team weer redelijk uitgerust en fit, maar de vrije maandag was toch wel welkom. ,,Maar er waren er bij die gewoon moesten werken, ééntje begon net die maandag met een nieuwe baan.”