Dinteloord op bezoek bij raad

Het raadsbezoek aan Dinteloord werd zaterdag een bezoek van Dinteloord aan de gemeenteraad. Dorpsraad en VWBLD kwamen naar het gemeentehuis in Steenbergen voor een presentatie en een gesprek met de raadsleden. De VVD was als enige partij niet vertegenwoordigd.

Corona was stevig van invloed op de agenda. Het was reden voor de raad om af te zien van de gebruikelijke rondwandeling door het dorp. Het bezoek zou bestaan uit een gedachtewisseling in het Dorpshuis. De in horecagelegenheden verplichte coronacheck (QR-code) was echter voor verschillende volksvertegenwoordigers een onoverkomelijke hindernis. En dus werden de Dinteloordse afgevaardigden uitgenodigd in het gemeentehuis, waar die check niet vereist is. In de raadzaal is de opstelling zodanig, dat iedereen op anderhalve meter van elkaar zit. De Dorpsraad werd vertegenwoordigd door voorzitter Hakim Tampoebolon, secretaris Cora Stolk en penningmeester Kuun de Boer. Namens de vereniging Werkgroep Behoud Leefbaarheid Dinteloord liet voorzitter Leon Aanraad zich vergezellen door Harry Vlamings. Beide groepen kregen een kwartier de tijd voor een presentatie.

De Dorpsraad keek daarin terug naar haar wensenlijstje van 2014 dat deels gerealiseerd is. Niet gehonoreerde zaken zijn: faciliteiten in de haven, meer woningbouw, goede huisvesting en integratie arbeidsmigranten, handhaven bushalte in centrum, en realiseren ommetje langs Volkerak-Zoommeer. De nieuwe wensenlijst werd in grote lijnen doorgenomen, met zaken op het gebied van ruimtelijke ordening, openbare ruimte, economie, voorzieningen en openbare orde. Ook behoud van een zorgcentrum voor ouderen, upgraden van het busstation en woonruimte voor zowel jongeren als ouderen noemde Tampoebolon. Hij ging in op het alternatieve idee voor een rondweg dat de Dorpsraad de gemeenteraad heeft toegestuurd; gaf aan liever geen woningbouw op de ijsbaan te zien, maar wel een natuurspeeltuin. Extra aandacht vroeg hij voor de bushalte, die klachten oplevert over vernielde of gestolen fietsen. Een overdekte, bewaakte fietsenstalling is wat de Dorpsraad daar graag ziet. Over de details van de wensenlijst wil de Dorpsraad nog met elke raadsfractie afzonderlijk spreken.

VWBLD spitste zich toe op twee zaken: de oostelijke ontsluiting van Dinteloord en de ontwikkeling van woningbouw én zorgcentrum aan de noordoostkant van het dorp. Die woningbouw kan de kostendrager zijn voor de aanleg van de rondweg, aldus Aanraad. Volgens hem heeft de politiek de instrumenten om deze ontwikkelingen mogelijk te maken. Hij greep ook terug op wat er in het verleden rond zo’n ontsluiting heeft gespeeld. ,,De raadsleden stelden goede vragen, toonden veel interesse. Ik vond het een constructief gesprek. We zijn goed gehoord.’’

Tampoebolon benutte de tijd ook om de rol van de Dorpsraad toe te lichten, en merkte op niet blij te zijn dat VWBLD als een tweede dorpsraad wordt beschouwd. ,,Wij zijn géén actiegroep, maar adviseren. Voor zaken steun zoeken bij bepaalde raadsfracties, vinden wij dan ook niet juist. We spreken in bij raadsvergaderingen.'' Hij betreurt dat zaken niet altijd met elkaar worden afgestemd. ,,Burgers kijken er vreemd naar.'' Aanraad zegt dat VWBLD door behaalde successen bevestigd wordt in haar werkwijze, maar dat ze de Dorpsraad ook de hand wil reiken, bijvoorbeeld bij het ommetje Volkerak. Diverse raadsfracties drongen aan op samenwerking tussen beide groepen.