Lotte Walbeek (links) is het vijftigste lid van Volharding. Ze kreeg een attentie van Annamarit Molenaars (rechts).
Lotte Walbeek (links) is het vijftigste lid van Volharding. Ze kreeg een attentie van Annamarit Molenaars (rechts).

Lotte Walbeek maakt de vijftig vol bij Harmonie Volharding

Harmonie Volharding kan de loftrompet blazen. In een paar jaar tijd zag ze het ledental aanzienlijk stijgen. Vorige week werd het vijftigste lid verwelkomd. Een mijlpaal en reden voor een feestje. Alle ‘toeters en bellen’ waren er al, maar de flinke taart en een presentje maakten het af.

In de pauze tussen de repetities van het opleidings- en het harmonieorkest werd bij het heuglijke feit stilgestaan. Er was voor elk lid een cadeautje: een gepersonaliseerd blikje pringles. Lotte Walbeek (8) werd extra in het zonnetje gezet. Zij kreeg als vijftigste lid het eerste blikje van Annamarit Molenaars (9). Daarna werd de taart aangesneden. Of liever gezegd, de twee taarten die het getal vijftig verbeeldden.
Volharding, dat vorig jaar het 75-jarig bestaan vierde, zag mede door vergrijzing het aantal leden slinken. ,,Het ledenaantal was langzaam afgenomen tot een minimum van 28 een paar jaar geleden”, vertelt secretaris Nicole van Tilburg. Tijd voor een frisse wind, vond het bestuur. ,,Sinds zo’n vijf jaar benaderen we de jeugd actiever. We bezoeken de scholen. En bij de Groen van Prinstererschool, en sinds kort ook de Petrus en Paulusschool, is een schoolorkest opgericht.” Daarnaast worden leuke activiteiten georganiseerd en zijn alle leden in een nieuw eigentijds tenue gestoken. De grote groei is onder andere te danken aan de schoolorkesten. ,,Nadat leden een jaar in het schoolorkest hebben gespeeld, kunnen ze zich aanmelden voor het opleidingsorkest.” Lotte Walbeek gaat bij de Petrus en Paulusschool op de dwarsfluit spelen.

,,Het opleidingsorkest bestaat nu uit zo'n 22 à 23 leden, net als het harmonieorkest.” Nu beide orkesten zo sterk bemand zijn, is het jammer, zegt Nicole, dat er door corona zoveel optredens en activiteiten moeten worden afgelast. Plannen zijn er echter voldoende. ,,We streven jaarlijks naar tenminste drie activiteiten. Dit jaar gaan we zeker nog op kamp met de jeugd.” Nieuwe leden, zowel jeugd als volwassenen, zijn nog steeds welkom.