Een foto scoren met Sinterklaas, dat wilden heel wat kinderen.
Een foto scoren met Sinterklaas, dat wilden heel wat kinderen.

Sinterklaas deelt zestig kilo pepernoten uit in Dinteloord

De laatste minuutjes leken wel uren. Waar bleef de boot van Sinterklaas? Vol verwachting keken een paar honderd Dinteloordse kinderen en hun ouders of begeleiders naar de horizon. Tot de pakjesboot eindelijk in de verte te zien was.

Naarmate de boot naderde, speelde harmonie Volharding met meer enthousiasme. De meiden van dansgroep Les Fleurs uit Stampersgat dansten er vrolijk op los met hun pompons. De spanning nam toe. Eindelijk meerde kapitein Reinier van der Zee de Pakjesboot 15 vakkundig aan; de Sint en zijn twintig joelende Pieten konden van boord gaan. ,,Wat een fantastisch gezicht vanaf de boot”, vertelt de Regelpiet. ,,De harmonie, de dansers en natuurlijk alle zwaaiende kinderen, een prachtig schouwspel.”

Omdat de intocht, in verband met corona, een ‘doorstroom-evenement’ was, werd al snel richting de afgezette Oostvoorstraat gegaan. Maar niet voordat de Sint vele kinderen de handjes had geschud. Tussendoor zei hij nog even iets tegen de menigte. ,,Wat fantastisch om hier weer te zijn, want vorig jaar mochten we met de boot niet naar de haven komen. En wat leuk dat wethouder Esther Prent ons verwelkomt, die ken ik nog van toen ze een klein meisje was. En fijn om Pieter van den Hil te zien van de winkeliersvereniging, want die heeft dit allemaal weer mogelijk gemaakt.”


Hoofdpiet druk

Vanaf de haven volgde de menigte de Sint naar de Oostvoorstraat, waar ze hem verspreid langs de straatkant konden begroeten. De Hoofdpiet week geen seconde van zijn zijde, hij was bang dat de Sint de weg misschien vergeten was. Wat had hij het druk met het begeleiden van de Sint en het dragen van het grote boek en de tientallen tekeningen en presentjes die de Sint kreeg.

Tijdens de zoektocht naar het podium speelde de harmonie een paar vrolijke deuntjes. En er werd nog gedanst door de dansgroep, de Pieten én de kinderen. Eenmaal bij het podium voor het oude gemeentehuis aangekomen nam de Sint nogmaals het woord. ,,Wat was het een fantastisch feest. Jullie mogen vanavond allemaal je schoentje zetten.” Toen echt élk kindje aandacht had gekregen en met de Sint op de foto was gegaan, kwam er een eind aan de rondgang. Sinterklaas kon in het Dorpshuis even tot rust komen en de Pieten konden daar het pepernotenstof van hun fluwelen pakken en uit hun wilde haren kloppen. Ze hadden nog een lange nacht voor de boeg in Dinteloord.


Geen kinderfeest

,,Door de toename van corona onder de kinderen hebben we het gebruikelijke kinderfeest helaas twee dagen van tevoren af moeten blazen”, vertelt de Regelpiet teleurgesteld. ,,Met zo’n 200 à 250 kinderen bij elkaar in een zaal, dat kon echt niet. Alle snoepzakjes voor de kinderen die het feest zouden bezoeken lagen al klaar en zijn nu tijdens de intocht uitgedeeld.”

De Sint en zijn Pieten waren ontzettend blij met deze oplossing, want zo konden ze alle kinderen toch persoonlijk begroeten. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen was zowel de intocht met de boot als het feest niet mogelijk. Sinterklaas is toen op ludieke wijze digitaal verwelkomd met video-opnames. ,,Het scenario voor dit jaar heeft ontzettend goed ‘uitgepakt’, zegt de Regelpiet opgelucht, een paar honderd glunderende snoetjes, duizenden foto’s en maar liefst zestig kilo pepernoten achterlatend.