Het bestuur van de Winkeliersvereniging. Staand voorzitter Pieter van den Hil en penningmeester Marianne Verhagen, zittend Astrid de Kock (links) en Anne van Tilburg die samen het secretariaat vervullen.
Het bestuur van de Winkeliersvereniging. Staand voorzitter Pieter van den Hil en penningmeester Marianne Verhagen, zittend Astrid de Kock (links) en Anne van Tilburg die samen het secretariaat vervullen.

Sfeervolle muziek in het winkelhart

Vandaag begint december. Een tijd met korte dagen en soms slechts weer, maar ook een periode van twinkelende lichtjes en gezelligheid. Aan Winkeliersvereniging Dinteloord-Winkeloord zal het niet liggen. De vereniging doet er alles aan om het winkelhart van Dinteloord zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit jaar met sfeervolle muziek.

De aanblik van het centrum is in deze periode een stuk gezelliger door de feestverlichting die de winkeliersvereniging jaarlijks ophangt. Veel entrees van winkels worden gesierd door de zwart-gouden matten met het logo. En rond de feestdagen komen daar vaak ornamenten in kerstsfeer bij te staan, zoals vorig jaar de ballonkerstbomen.

De verscherpte coronamaatregelen zorgen vooral hierbij voor een dilemma. ,,Vorig jaar hebben ze vier dagen gestaan, toen volgde de lockdown”, vertelt secretaris Anne van Tilburg. ,,Op 14 december komt er een nieuwe persconferentie en we vrezen dat de geschiedenis zich herhaalt.”

December is voor veel ondernemers een belangrijke maand. Extra investeren met de dreiging van sluiting confronteert de winkeliersvereniging met een patstelling. ,,We gaan in ieder geval zorgen voor sfeervolle muziek in het centrum, dat waren we vorig jaar al van plan”, vertelt voorzitter Pieter van den Hil. Normaliter pakt de winkeliersvereniging veel groter uit. De jaarlijkse Wintertour met steeds weer andere thema’s trekt altijd veel publiek. ,,Die kon vorig jaar niet doorgaan en we hebben in een vroeg stadium besloten hem dit jaar ook niet te organiseren”, zegt Anne. ,,En dat is achteraf maar goed ook, anders hadden we die nu op het laatste moment moeten annuleren.”

Er is wél weer een stempelactie met aantrekkelijke prijzen. Deze loopt tot 11 december, en stempelkaarten zijn bij elke deelnemende winkelier verkrijgbaar. Met een volle stempelkaart dingt men mee naar dinerbonnen van lokale horecagelegenheden. Daarbij hebben de deelnemende winkeliers zelf voor een aanvullend prijzenpakket gezorgd. Voor de prijzen bij de lokale horeca heeft de vereniging bewust gekozen. ,,We werken nauw samen en de saamhorigheid is groot. Zo steunen we elkaar”, legt Pieter uit. De winkeliersvereniging hoopt op zijn beurt op steun en begrip van de consument. ,,Koop lokaal en steun de plaatselijke ondernemers”, zegt de voorzitter. De winkeliers komen zelf met acties en een aantal doet mee aan een extra koopzondag op 19 december. 

Winkeloord-Dinteloord bestaat ruim vijftig jaar en de meeste winkeliers in het dorp zijn er lid van. Naast het aantrekkelijk maken van het winkelhart organiseren de leden kleine en grote evenementen, zoals de braderie en de intocht van Sinterklaas. Er wordt wel gedacht aan verbreding in de vorm van een ondernemingsvereniging.