Ineke Breure-Breure heeft van 1988 tot 2018 de collecte voor het KWF gecoördineerd. Zij werd bedankt met bloemen, stroopwafels en een cadeaubon.
Ineke Breure-Breure heeft van 1988 tot 2018 de collecte voor het KWF gecoördineerd. Zij werd bedankt met bloemen, stroopwafels en een cadeaubon.

KWF Dinteloord zet collectanten én jubilaris in het zonnetje

KWF Dinteloord organiseerde vrige week een gezellige avond voor alle collectanten. Om hen in het zonnetje én om ze voor te bereiden op de toekomst, want het collecteren gaat voortaan anders. Speciale aandacht was er voor Ineke Breure-Breure die 30 jaar lang de collecte voor het KWF in Dinteloord heeft gecoördineerd.


Het was gezellig druk in het Dorpshuis waar de collectanten waren uitgenodigd voor een kopje koffie. Collectecoördinator Ellen Bierkens bedankte alle collectanten voor hun inzet, sommigen collecteren al meer dan dertig jaar. Voor elke collectant was er een koekblik met stroopwafels als waardering voor het trouwe vrijwilligerswerk. Ellen vertelt dat de gehele avond is gesponsord door de plaatselijke middenstand.


Bloemen en cadeaubon

Dan wordt Ineke Breure-Breure gevraagd om naar voren te komen. Zij heeft van 1988 tot 2018 de collecte gecoördineerd. Dat betekent dat ze dertig jaar de collecte voor de kankerbestrijding van het Koningin Wilhelmina Fonds in Dinteloord heeft georganiseerd.  Voor Ineke was er een prachtige bos bloemen en een cadeaubon. Ellen heeft destijds haar werk overgenomen. ,,De collectanten zijn vele jaren bij haar aan de deur geweest om de bussen in te leveren.”

Volledig ditgitaal

Ellen Bierkens legt uit dat KWF als eerste goed doel in Nederland voor een volledig digitale huis-aan-huis collecte kiest. Daarmee wordt na zeventig jaar de collectebus vervangen door een collectebord met iDEAL QR-code. Ook in Dinteloord gaan de vrijwilligers in de eerste week van september op pad met de nieuwe collecteborden. ,,Tegenwoordig hebben steeds minder mensen contant geld in huis, zo kunnen ze toch gemakkelijk doneren.” Hierdoor hoeven de collectanten niet meer met geld over straat en er hoeft niet meer te worden geteld, storten is niet meer nodig waarmee reistijd en bijkomende kosten worden uitgespaard. ,,Het is voor de gever veilig, éénmalig en anoniem en het geld komt direct op de rekening van het KWF. De collectanten, waarvan sommigen al tachtig plus, zijn enthousiast.”
Vandaag de dag zijn er 55 vrijwilligers actief in Dinteloord. “Jaarlijks halen we zo’n 3.500 euro op. Hartverwarmend dat zoveel inwoners een verschil willen maken voor mensen met kanker. Dat blijft belangrijk. En elke euro komt goed terecht”, aldus Ellen.


Steek een handje toe

Het KWF zamelt geld in voor zorg die patiënten, naasten en nabestaanden ondersteunt bij het omgaan met lichamelijke én emotionele gevolgen van kanker. Zo steunt KWF de centra voor leven met en na kanker, waar je terecht kunt voor lotgenotencontact. Er is de KWF Vriendendienst, waarmee vrienden en bekenden direct praktische hulp kunnen bieden bij dagelijkse klusjes en Stichting Komma, die ongeneeslijk zieke ouders de kans geeft een videoportret te maken voor hun kinderen. 

Een handje helpen kan op diverse manier. Het collecteteam in Dinteloord is nog op zoek naar collectanten in de week van 5 tot en met 10 september langs de deuren willen gaan. Aanmelden kan via kwf.nl/collecteermee.