Ook voor de kinderen zijn de Open Imkerijdagen heel interessant. Ze mogen bijvoorbeeld zelf de honingslinger bedienen of boter-kaas-en-eieren spelen op een bijenplant.
Ook voor de kinderen zijn de Open Imkerijdagen heel interessant. Ze mogen bijvoorbeeld zelf de honingslinger bedienen of boter-kaas-en-eieren spelen op een bijenplant.

Alles over bijen op de Open Imkerijdagen

De vrienden- en vriendinnenclub De Beefriends houden zaterdag 9 en zondag 10 juli de Landelijke Open Imkerijdagen op Fort Sabina in Heijningen. Dit is de tweede keer dat dit evenement hier gehouden wordt. 

Het wordt een groot bijenevenement waar verschillende bijenvolken hun vaste staanplaats hebben. Op het terrein kunnen bezoekers bijzondere bijenwoningen bekijken, er zijn gereedschappen waarmee imkers in de bijenkasten werken en natuurlijk zijn er verschillende honingsoorten om te proeven en te kopen. Op gezette tijden is de bijenstand te bezoeken. Verder zullen er diverse demonstraties gegeven worden. Onder andere van het honing slingeren, waarbij imkers de opstelling van de diverse attributen zoals de slinger en de rijpingsvaten, ontzegelvorken en roerders laten zien. Er is een stoomwassmelter en een bijenwaspers om bijenraatvellen te maken. Bezoekers mogen er zelfs een was kaarsje rollen. Op een groot scherm zijn documentaires te zien en de film 'de bij en wij'. 

Ook aan de kleintjes is gedacht, zij kunnen op de foto, compleet in een imkersoutfit in de bijenfotoshoot. Ze mogen ook zelf de honingslinger bedienen of boter-kaas-en-eieren spelen op een bijenplant of het bijenkegelspel spelen. Kinderen kunnen ook mooie prijzen winnen door een kleurplaat te kleuren of meeschilderen aan een schilderij van één vierkante meter groot. Bij een bezoek aan de bijenstand zijn er voor hen verrekijkers beschikbaar zodat ze op een veilige manier op de vliegplank kunnen kijken. Verder is er honingkoekhappen en zijn er honingsnoepjes uit de bijendraaischijf.