Ook de Dinteloordse Ravelijn-leerlingen Zoë Metske (voorste rij rechts) en Mo Attal (helemaal rechts) mochten de koning ontmoeten. Zij gingen met elkaar het gesprek aan over oorlog, vrede en vrijheid.
Ook de Dinteloordse Ravelijn-leerlingen Zoë Metske (voorste rij rechts) en Mo Attal (helemaal rechts) mochten de koning ontmoeten. Zij gingen met elkaar het gesprek aan over oorlog, vrede en vrijheid.

Bijzondere ontmoeting voor Zoë en Mo

Een aandeel hebben in de Veteranendag én kennismaken met koning Willem-Alexander en Mark Rutte is behoorlijk indrukwekkend, ondervonden de Dinteloordse Zoë Metske en Mo Attal afgelopen zaterdag.  Zij maakten het zaterdag mee tijdens de Veteranendag in Den Haag.

,,Ik was van te voren helemaal niet zenuwachtig maar dat veranderde toen we zaterdagochtend aankwamen”, vertelt Zoë (16). Zoë en Mo, studenten van van het Ravelijn, speelden een belangrijke rol in de filmpresentatie die werd vertoond en mochten daarom, samen met de delegatie vanuit Steenbergen, naar de Veteranendag.  ,,In de filmpresentatie gaan we in gesprek over oorlog, vrede en vrijheid", zegt Zoë. ,,Het is goed om er bij stil te staan en waardering te hebben voor de veteranen. Het was heel mooi om het eindresultaat te zien en Mo en ik waren best trots.” 

Burgemeester Ruud van den Belt noemde het een unieke kans om Steenbergen in Nederland onder de aandacht te brengen en te laten zien hoeveel waardering er is voor de veteranen. Zelf was hij, als veteraan, initiatiefnemer voor de oprichting van de Steenbergse stichting. De overige onderdelen van het programma waren indrukwekkend en soms ook emotioneel. ,,Zeker als het oorlogssituaties met vluchtelingen betrof. Vooral voor Mo was dat herkenbaar omdat hij zelf uit Syrië komt", zegt Zoë. Na het programma moest de delegatie in een aparte ruimte even wachten om koning Willem Alexander en premier Mark Rutte ontmoeten. ,,We hebben handen geschud, maar dat ze nog even een praatje met ons maakten hadden we niet verwacht. De koning was eigenlijk heel relaxed en gemoedelijk. Mark Rutte maakte grapjes.” Zoës moeder, die ernstig ziek is, wilde deze speciale dag met haar dochter niet missen en kon dankzij de hulp de Wensambulance er toch bij aanwezig zijn. Toen de koning dit hoorde, beloofde hij bij haar langs te gaan. Dat deed hij ook. Het werd een fotomoment en een mooie herinnering om te koesteren. Zoë is er nog van onder de indruk. ,,Een heel bijzondere dag, zoiets maak je maak één keer in je leven mee.”