Meer dan een ton terugbetalen

Zeven Dinteloordse bedrijven moeten 126.357 euro NOW 1 terugbetalen aan het UWV. Dat hadden ze als voorschot ontvangen voor coronasteun over de maanden maart, april en mei 2020, maar bij nader inzien bleken de omzetdalingen mee te vallen.

Totaal hadden 22 ondernemingen uit Dinteloord over die eerste coronaperiode 526.488 euro aan voorschotten NOW 1 ontvangen, maar de definitieve uitkering is maar 254.605 euro. De helft dus maar. Na de eerste golf van het coronavirus daalden de omzetten in verschillende sectoren fors. De schrik zat er behoorlijk in en bedrijven zagen talrijke orders in rook opgaan. De directies namen het zekere voor het onzekere en vroegen de steun aan omdat ze een omzetdaling van minimaal 20 procent vreesden, maar bij veel bedrijven is het  meegevallen.

Zeven Dinteloordse ondernemingen moeten alles terugbetalen, variƫrend van 3489 euro tot 88.236 euro. Slechts twee ondernemingen krijgen meer loonkostensubsidie dan het voorschot. De een 730 euro meer, de ander 1676 euro meer. Maar dat zijn hoge uitzonderingen. De meeste bedrijven moeten een deel van hun voorschot terugbetalen omdat de omzetdaling over die eerste drie maanden van de coronaperiode uiteindelijk meeviel. Maar de terug te betalen bedragen zijn soms fors, als je bijvoorbeeld van 127.860 euro aan voorschot maar 55.206 euro als definitieve loonkostensubsidie ontvangt. Het laagst toegekende NOW1-bedrag is 1590 euro, het hoogste 55.206 euro.

Na die NOW1 zijn er nog diverse rondes aan coronasteun geweest, maar de aanvragen waren toen al minder uit Dinteloord omdat ondernemingen zich aanpasten aan de nieuwe realiteit en soms andere dingen gingen aanpakken. Landelijk moet driekwart van de bedrijven een deel van de coronasteun terugbetalen.