Bravis brengt zorg dichtbij

Bravis heeft zich vorig jaar vaker gericht op het brengen van zorg naar de patiënten thuis of dichter bij huis. Zo valt op te maken uit het jaarverslag over 2021 van het ziekenhuis, dat donderdag in Bergen op Zoom werd gepresenteerd. Ook het nieuwe gebouw in Roosendaal kwam tijdens de bijeenkomst aan bod.


Het beleid van het Bravis-ziekenhuis is om chronische en laagcomplexe zorg buiten de muren van het ziekenhuis te geven. Die zal steeds vaker thuis of in de eerste lijn, dus zonder verwijzing, uitgevoerd worden. In 2021 zijn daarvoor vijf Bravispunten in gebruik genomen, verdeeld over het verzorgingsgebied van het Bravisziekenhuis: in Tholen, Sint Willebrord, Steenbergen, Oudenbosch en Huijbergen. In Steenbergen zit deze voorziening in Onze Stede, waar patiënten terecht kunnen voor onder andere bloedprikken, hartfilmpjes, het opnemen van hartritmestoornissen, 24-uurs bloeddrukmetingen en netvliesonderzoeken. De Bravispunten zijn voor Bravis een belangrijke stap naar zorg dichter bij huis.


Bravis is volop bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe Bravis-gebouw. Na 2028 komt het nieuwe pand tussen Bergen op Zoom en Roosendaal, waardoor de huidige ziekenhuizen verdwijnen. De koopovereenkomst met de gemeente Roosendaal is ondertekend. Bestuursvoorzitter Mennema: ,,Hiermee zijn we een stukje dichter bij een toekomstbestendig ziekenhuis, waar samen met de partners een breed zorgaanbod voor de regio wordt vormgegeven. Zorg waarin de behoefte van de patiënt centraal staat en die als het kan zelfs thuis of dichtbij huis wordt gegeven en als het nodig is in een duurzaam ziekenhuisgebouw.” Over de lopende bezwaarprocedures van omwonenden werd door clustermanager Leo Simons alleen gezegd dat die meegenomen zijn in de planning.