Ineke van den Eijkel met een van haar geliefde katten. Zij geeft oudere katten een laatste rusthuis, maar de zorg voor zestien katten valt haar zwaar sinds haar man GertJan overleden is.
Ineke van den Eijkel met een van haar geliefde katten. Zij geeft oudere katten een laatste rusthuis, maar de zorg voor zestien katten valt haar zwaar sinds haar man GertJan overleden is.

Nu Ineke van Dintelkat er alleen voor staat, is extra hulp heel erg welkom

Er is dit jaar veel veranderd bij Dintelkat. En helaas niet in positieve zin. Na het overlijden van haar man GertJan staat Ineke van den Eijkel er alleen voor en dat is zwaar. Ze biedt bejaarde katten nog vol liefde een laatste rusthuis maar elke positieve inbreng, zowel in de vorm van hulp of gewoon een praatje, is van harte welkom.

Wie Dintelkat aan de Stoofdijk bezoekt, wordt door Ineke vriendelijk ontvangen met een kopje koffie. In de vredige rust en huiselijke omgeving die Dintelkat biedt laten een aantal katten zich ook graag zien. Terwijl de één lekker doorslaapt in zijn mandje komt de ander direct naar je toe. Vooral de pers Lucky komt gelijk even knuffelen maar besluit later toch maar weer een dutje te gaan doen. Naussie, inmiddels al 20 jaar oud, vindt het wel gezellig zo en komt er bij liggen. Wie van katten houdt, kan hier zijn hart ophalen. 


Opnamestop

Het aantal katten dat nog wordt opgevangen is de laatste jaren drastisch afgenomen. Ooit waren het er maar liefst 42, nu zijn het er nog 16. ,,We hebben noodgedwongen een opnamestop in moeten stellen”, vertelt Ineke. Na een periode waarin Ineke zelf erg ziek is geweest werd GertJan ernstig ziek. ,,Na een ziekbed van een paar weken is hij op 11 januari 2022 overleden”, vertelt Ineke geëmotioneerd. Het wegvallen van haar partner, met wie ze 25 jaar samen was valt haar zwaar. GertJan was haar steun en toeverlaat en ook voor wat de verzorging van de katten betreft staat ze er nu alleen voor. Toch zijn juist zij degenen die haar in deze moeilijke periode op de been houden. ,,De liefde die ik van ze krijg is kostbaar en iets wat ik koester. Ze geven me warmte en troost.” 


Eenzaam

Toch speelt de eenzaamheid haar soms parten en valt de dagelijkse verzorging haar zwaar. ,,Ik ben nu ineens afhankelijk geworden. Ik heb bijvoorbeeld geen auto en dat is heel lastig.” De kilo’s voer en kattengrit worden weliswaar thuisbezorgd en de dierenarts komt aan huis maar in bepaalde noodsituaties zorgt het voor problemen. ,,Ik krijg hulp van een aantal lieve mensen zoals van Simone Elgersma die elke dag even komt kijken en Thea Geluk die de website nu bijhoudt. Ook een aantal vaste donateurs blijven me trouw, dat is zo lief en ontroerend.” Ondanks dat ze helpende handjes heeft, is de behoefte aan extra hulp groot nu Ineke er alleen voor staat. ,,Donaties zijn van harte welkom, maar vooral vervoer is een groot probleem", vertelt ze. ,,Ook hulp bij het verzorgen of met wat klusjes is welkom. Maar al is het maar alleen om even bij de katten te kijken en voor een praatje dan is het ook goed, dat geeft je positieve energie.”

Dagvullend

Dintelkat werd in 2014 opgestart door Ineke en GertJan met als doel een rusthuis te bieden aan bejaarde katten die niet bij hun baasje konden blijven door bijvoorbeeld ziekte of overlijden. Van 11 katten groeide het rusthuis uit tot 42 op het hoogtepunt. Een dagvullende taak die 365 dagen in het jaar moet worden vervuld. Een taak die Ineke nog steeds graag op zich neemt, de katten kunnen er vol liefde hun laatste jaren slijten. ,,Het is haast onmogelijk om die zorg over te dragen. Omdat ze allemaal oud zijn hebben ze vaak speciaal voedsel, medicatie en verzorging nodig. Ze krijgen ook een paar keer per dag te eten.” Het blijft liefdewerk en Ineke's missie gaat onverminderd door, de katten zijn er gelukkig.