Twee ambulances werden donderdag overgedragen aan een aalmoezenier uit het Oekraïense leger.
Twee ambulances werden donderdag overgedragen aan een aalmoezenier uit het Oekraïense leger.

Actie levert twee ambulances op voor Oekraïne

De inzamelingsactie van Jan van der Weele uit Dinteloord en Kees den Boer uit Tholen heeft twee ambulances opgeleverd voor Oekraïne. Samen met Rien Hage en Jan Rijstenbil uit Scherpenisse vertrok het tweetal donderdag naar Hannover om ze op te halen.

Den Boer en Van der Weele zijn al vanaf het begin van de oorlog actief voor Oekraïne. Eerst zamelden zij goederen in, later vooral medische spullen. De eerste weken liep het storm en werd er gul gegeven. Maar inmiddels merken Den Boer en Van der Weele dat de bereidwilligheid wat terugloopt en dat het niet meevalt om nog geld in te zamelen. Voor de ambulances zijn nog wel wat particuliere giften ontvangen, maar het waren toch vooral de serieuze donaties van bedrijven die dit mogelijk gemaakt hebben. De twee ambulances kosten 25.000 euro. Het complete bedrag is nog niet binnen, maar Den Boer schiet vanuit zijn bedrijf een deel voor. ,,De actie loopt nog via steunactie.nl, ik ben ervan overtuigd dat we uiteindelijk het gehele bedrag wel binnenkrijgen.”


Meer keuze

Van der Weele en Den Boer waren al eerder naar Duitsland gereisd, richting München, omdat daar twee ambulances te koop stonden. Bij aankomst bleek er echter één al verkocht, en de ander was niet helemaal wat ze wilden. In Hannover hadden ze meer keus. ,,Daar stonden er een stuk of tien, twaalf. We hebben er twee uitgekozen die technisch betrouwbaar zijn en nog een hele tijd meekunnen.” Donderdag reisden ze met vieren af naar Hannover, om daarna door te rijden naar Polen. Daar werden de ambulances overgedragen aan een aalmoezenier in het Oekraïense leger. ,,Een mooie afronding van het project”, vinden de initiatiefnemers. De rit naar Miloslaw, schuin onder Potsdam, is ruim duizend kilometer. Afgelopen vrijdag waren ze terug.