V.l.n.r. de wethouders Dominique Hopmans van Bergen op Zoom, Corniel van Leeuwen van Tholen en Maurice Remery van Steenbergen. Zij namen de nieuwe fietsroutes officieel in gebruik.
V.l.n.r. de wethouders Dominique Hopmans van Bergen op Zoom, Corniel van Leeuwen van Tholen en Maurice Remery van Steenbergen. Zij namen de nieuwe fietsroutes officieel in gebruik.

ZeBra-fietsroutes Noord en Zuid: Fietsen in twee provincies

De ZeBra-fietsroutes Noord en Zuid zijn donderdag op de Oesterdam in Tholen officieel in gebruik genomen. Deze routes voeren de fietsliefhebber door zowel Zeeland als Brabant. Route Noord gaat ook over het grondgebied van de gemeente Steenbergen. 

Wethouder Maurice Remery fietste samen met zijn ambtgenoten van de gemeente Reimerswaal, Tholen en de Brabantse Wal-gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht de Oesterdam op om de route letterlijk ‘af te trappen’. Even leek het er op dat de wethouders van de betrokken gemeenten verder zouden rijden, maar het bleef bij een fotomoment op het fietspad. Een leuke oefening noemde Remery de lancering van de routes. ,,Een goede stimulans om de fiets weer te pakken”, zei hij. 


Ruige kust

Het gebied waar Zeeland en Brabant aan elkaar grenzen is prachtig en uniek. De ruige kust met dijken en bruggen en de prachtige bossen. Reden genoeg om de fietsnetwerken tussen Reimerswaal, Tholen en de Brabantse Wal aan elkaar te verbinden. Dat gebeurt met de ZeBraroute, die fietsliefhebbers zowel door Zeeland als door Brabant leidt. “We zijn erg blij met de nieuwe fietsroutes”, lieten de gezamenlijke wethouders weten bij de opening. ,,Het is leuk en verrijkend om al fietsend bij de buren te gluren. De Brabantse Wal heeft een unieke ligging en dat laat deze route goed zien. Het is voor vele fietsliefhebbers een verrassende route langs de bossen, polders, heuvels en erfgoed van de Brabantse Wal, in combinatie met het Zeeuwse landschap. We nodigen bezoekers en bewoners van harte uit om op de fiets te stappen en te genieten van deze prachtige route en afwisselende omgeving. We kijken ook uit naar meer gezamenlijke projecten waarin we recreanten verleiden om over grenzen heen te recreëren.” Overigens stapten de wethouders niet echt op de fiets: het bleef donderdag bij een fotomoment.

 

A.M. de Jongmuseum

De Noordelijke route (47 km) leidt langs de Brabantse Wal en Tholen en de Zuidelijke route (43 km) langs de Brabantse Wal en Reimerswaal. Het zijn routes die in meerdere dagen zijn af te leggen. Route Noord gaat onder meer van Halsteren via de Zeeweg naar Nieuw-Vossemeer. Bezienswaardigheden op deze route zijn onder andere het A.M. de Jongmuseum in Nieuw-Vossemeer, Fort de Roovere in Halsteren, het stadje Tholen en de Sint Gertrudiskerk en het Markiezenhof in Bergen op Zoom. De Zuidelijke route gaat richting Ossendrecht en onderweg komen deelnemers onder andere museum Wings over Woensdrecht in Ossendrecht tegen en natuurpoort de Volksabdij.

Brabant kust Zeeland

De Brabantse Wal is het gebied waar Brabant Zeeland kust. Waar natuurschoon, monumenten en culturele evenementen met elkaar verweven zijn. Het is een prachtige omgeving, rijk aan contrasten. Bossen, glooiende weilanden, vlakke polders en waterpartijen wisselen elkaar af.  De gemeente Tholen, die bestaat uit de eilanden Tholen en Sint Philipsland, wordt omringd door Nationaal Park Oosterschelde en het Schelde-Rijnkanaal. Reimerswaal is het land tussen de twee Scheldes.


Gratis verkrijgbaar

Beide routes (Noord en Zuid) zijn gratis verkrijgbaar bij VVV Brabantse Wal, de agentschappen in Steenbergen en Woensdrecht en diverse ondernemers op de Brabantse Wal. De fietsroute Noord is daarnaast ook verkrijgbaar bij de Bowling de Thoolse Brug, Hotel Tholen, Brasserie Huys van Roosevelt in Oud-Vossemeer en verschillende (toeristisch/recreatieve) ondernemers op het eiland Tholen. Bij de Tourist Shop in Yerseke is de fietsroute Zuid verkrijgbaar. De routes zijn ook te downloaden via www.vvvbrabantsewal.nl.

De ZeBraroute komt onder andere door het stadje Tholen.
Ook het Markiezenhof in Bergen op Zoom is één de bezienswaardigheden tijdens de fietstocht.