De Wilhelminaboom, schuin tegenover de vis Siwa, heeft ook zijn eigen verhaal en kent ook vele verhalen. De imposante boom heeft veel zien gebeuren.
De Wilhelminaboom, schuin tegenover de vis Siwa, heeft ook zijn eigen verhaal en kent ook vele verhalen. De imposante boom heeft veel zien gebeuren.

Nyen Aanwas vertelt: Heeft er een echte galg gestaan op de Galgendijk?

De kinderen op de drie Dinteloordse basisscholen leren weliswaar over de geschiedenis van Nederland en de hele wereld, maar die van hun eigen woonplaats komt daarbij niet aan bod. Daar brengt de Cultuur-Historische vereniging ‘De Nyen Aenwas van Nassau’ nu verandering in. Met rondleidingen door het dorp dragen zij hun kennis over de historie van Dinteloord graag over.


Onlangs organiseerde de Nyen Aenwas de eerste rondleiding met leerlingen van groep 6 van de Petrus en Paulusschool. Deze ging van start bij de havenkom bij het standbeeld van de vis Siwa, een recente aanwinst en blikvanger voor Dinteloord. Rob van Gennip en Willem van Opdorp, beiden van de Nyen Aenwas, leidden de kinderen van daaruit verdeeld in twee groepen als gids langs alle bezienswaardigheden. Vanuit de havenkom was de stap naar de Galgendijk snel gemaakt. Hoe is deze dijk aan zijn naam gekomen? Heeft daar echt een galg gestaan? De Wilhelminaboom, schuin tegenover de vis Siwa, heeft zijn eigen verhaal. ,,Als je goed luistert kun je de verhalen horen”, vertelt Van Opdorp.

Langs de vliet wordt het ontstaan van Dinteloord en Prinsenland uit de doeken gedaan en uitleg gegeven over de bedijking, de eerste bewoners en het stratenplan dat zich hierdoor vormde. In het appartementencomplex Petrus en Paulus mochten de leerlingen binnen een kijkje nemen. Dat dit ooit een Rooms Katholieke kerk was, konden ze zich niet herinneren. ,,Maar ik ben er wel geweest met de Kindervakantieweek en de Griezeltocht”, wordt er geroepen. Spannend is het kleine torentrapje naar boven. Daar mochten ze een kijkje nemen bij het mooie orgel en onder in de kerktoren. 

Bij het voormalig gemeentehuis werden de groepjes welkom ontvangen door Peter Houweling. Met trots toonde hij hen de voorname burgemeesterskamer en de oude raadszaal met prachtig gebrandschilderde ramen. Zo kregen de kinderen een goede indruk van hoe het er vroeger aan toe ging, toen Dinteloord nog een zelfstandige gemeente was. In de Hervormde Kerk bespeelde Hans Prince het orgel. Ook de kinderen mochten het ook even proberen. Van daaruit was het een klein stukje naar het oorlogsmonument op het Raadhuisplein. Van Gennip en Van Opdorp vertelden daar over het tragische bombardement van 4 november 1944, waarbij 56 mensen om het leven kwamen. Dat maakte veel indruk op de leerlingen.

De rondleiding bleek een groot succes. De volgenden worden gegeven aan de Groen van Prinstererschool en de Regenboog.