De kinderen mochten zelf even achter het stuur plaatsnemen.
De kinderen mochten zelf even achter het stuur plaatsnemen.

Een bijzondere verkeersles Groen van Prinstererschool

Onlangs mochten de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van de Groen van Prinstererschool een grote tankwagen van dichtbij bekijken én even achter het stuur kruipen. Heel leuk om een keertje mee te maken, maar ook een belangrijke les: Hou rekening met de ‘dode hoek’ van de vrachtwagenchauffeur!

De dode hoek van grote voertuigen zoals vrachtauto's, inzamelingswagens, bussen of tractors, is zo'n gevaar waarvan veel kinderen (en ook volwassenen) zich niet bewust zijn. En dat terwijl de gevolgen van een dodehoekongeval heel ernstig kunnen zijn. Wat ziet een vrachtwagenchauffeur nu eigenlijk en, nog belangrijker, wat ziet hij of zij niet? Jeroen Saarloos, chauffeur op een tankwagen, komt elk jaar een dag naar de school om de leerlingen dit zelf te laten ondervinden. Na eerst een informatief filmpje in de klassen te hebben vertoond, ging hij steeds met groepjes kinderen naar buiten waar de grote tankwagen stond geparkeerd. Zij mochten allen even achter het stuur plaatsnemen en zo zelf ondervinden waarom ze in het verkeer goed rekening moeten houden met vrachtwagens. Want waar moet je rijden of stilstaan en waar zeker niet? Saarloos kan het uitleggen als de beste: hij werd niet voor niets uitgeroepen tot de beste vrachtwagenchauffeur van Europa tijdens de Fuel Challenge 2017.  

De waardevolle verkeersles gaf ook een hoop plezier. Want hoe geweldig is het als je zelf even achter het stuur van zo'n grote tankwagen mag zitten.