De Dinteloordse deelnemer druk aan het puzzelen tijdens de Kern&Kwis.
De Dinteloordse deelnemer druk aan het puzzelen tijdens de Kern&Kwis.

De Kern&Kwis: ‘Hectisch maar superleuk’

De eerste editie van de Kern&Kwis werd zaterdag gehouden. Een groot spel in alle kernen van de gemeente Steenbergen met vragen, puzzels en opdrachten. Ingrid van Bezooijen was één van de Dinteloordse deelnemers: ,,Het was hectisch, maar superleuk.”

Haar team bestond uit veertien personen, die vanuit haar huis deelnamen. Andere deelnemers speelden ook vanuit een gemeenschapshuis of café. Om vier uur konden de kwisboeken bij diverse ophaalpunten worden afgehaald, om negen uur moest alles ingeleverd zijn. ,,We hadden amper tijd om wat te drinken”, lacht Ingrid. ,,Je moest alles in de gaten houden: er kwamen opdrachten binnen via whatsapp, via de televisieuitzending van SLOS.” 


Suikerklontjes

Opdrachten waren onder andere een fiets versieren, een Steenbergs gebouw maken van suikerklontjes, op creatieve wijze een kaartenhuis bouwen en een brug maken van ijsstokjes, zonder lijm. ,,Dat is ons best aardig gelukt”, vindt Ingrid. ,,We hebben er iemand op gezet met veel geduld. Dat was wel het leuke: iedereen had zijn eigen vaardigheden.” 

De organisatie van Kern&Kwis was twee jaar bezig geweest met het samenstellen van het spel. In totaal deden 33 teams en zo'n 370 mensen mee. De Steenbergse omroep SLOS zorgde voor een vijf uur durende live uitzending. Behalve de opdrachten, die ook buiten moesten worden gedaan, waren er puzzels en heuse breinbrekers. Vragen als: wie kreeg je aan de lijn als je in 1950 het nummer 150 belde, of wat staat hier in braille, vereisten speurtalent. ,,We doen volgende keer zeker weer mee”, vindt Ingrid. ,,Ik denk zeker dat we iedereen weer kunnen motiveren. Na die vijf uur zat ons hoofd vol, maar hadden we wel echt een leuke middag gehad.”


Voor herhaling vatbaar

De roep om een tweede editie was zaterdag duidelijk te horen. Of die er komt, is echter nog maar de vraag. De organisatie was een hele klus, zegt Dasja Abresch. ,,En al die tijd hebben we gezegd: dit doen we nooit meer. Maar misschien zijn er wel mensen die het van ons overnemen. Of misschien doen we het toch wel. We zullen zien." Ze heeft er zelf ook veel plezier van gehad. ,,We hebben honderden filmpjes en foto's ontvangen, oplossingen van de opdrachten. En je ziet gewoon met hoeveel plezier die gemaakt zijn, dat maakt het voor ons heel leuk om ze te bekijken."


Winnaar

Met het doorspitten van alle inzendingen is de organisatie nog wel even bezig. De winnaar wordt dan ook pas bekendgemaakt tijdens de grote slotavond op 15 oktober in het Wapen van Steenbergen. Deze is uitsluitend toegankelijk voor de deelnemende teams. Deelnemers spelen voor een goed doel naar keuze in de gemeente Steenbergen.