Een aantal bewoners van de Nieuwe Haven ging na de lezing van Peter Kop over de oorlog in Dinteloord nog even bij het diorama kijken.
Een aantal bewoners van de Nieuwe Haven ging na de lezing van Peter Kop over de oorlog in Dinteloord nog even bij het diorama kijken.

Indrukwekkende lezing over oorlog in Dinteloord

In het Dorpshuis werd op 5 november een lezing gegeven door Peter Kop, georganiseerd door de Studiegroep WO II Dinteloord en de Katholieke Bond voor Ouderen. De aanwezigen kregen een duidelijk beeld van de tragische gebeurtenissen tijdens Tweede Wereldoorlog, met name in Dinteloord en omgeving.

Na de eerder gehouden lezingen in de voormalige Petrus en Pauluskerk over ‘Oorlog en Vrede’ sloot Peter Kop de reeks af in het Dorpshuis. Tijdens de middag lag de nadruk op de oorlog in en boven Dinteloord en omgeving. Met behulp van beeldmateriaal vertelde Peter Kop uitvoerig over de start, het verloop en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Over de vliegtuigen die op Dinteloords grondgebied zijn gecrasht en de (tenminste) 29 omgekomen bemanningsleden en het tragische en verwoestende bombardement op 4 november. De oorlog heeft in totaal 61 slachtoffers gemaakt onder de bevolking en daarbij vielen in Dinteloord ook nog eens 21 doden te betreuren onder soldaten van zowel Duitse als van geallieerde zijde. Een aantal bewoners van woonzorgcentrum de Nieuwe Haven, die bij de lezing aanwezig waren, bezochten na afloop het diorama in de kerk.

De studiegroep WO II Dinteloord doet onderzoek naar de oorlogsperiode in de regio Dinteloord en heeft al veel wetenswaardigheden, gebeurtenissen en verhalen gedocumenteerd op hun website. Het diorama met driedimensionale fragmenten uit de oorlogsperiode is nog deze middag, donderdagochtend en voor het laatst op zaterdag 19 november te bezichtigen.‘