Peter Kop overhandigt de spullen, waaronder een bronzen kruis, aan de dochter van dhr. Maas.
Peter Kop overhandigt de spullen, waaronder een bronzen kruis, aan de dochter van dhr. Maas.

Een stuk geschiedenis gered

Vorige week nam de dochter van wijlen de heer Maas uit Dinteloord een aantal documenten en een onderscheiding van hem in ontvangst. Via een omweg waren deze bij Peter Kop terechtgekomen, die er in slaagde de familie te traceren. Een indrukwekkend verhaal en een kostbaar aandenken voor de nabestaanden.

,,Dion van Tilburg vond tussen het oud papier een enveloppe met diverse papieren en een bronzen kruis”, vertelt Peter Kop. ,,Daarin stond Dinteloord vermeld. Wetende dat Carlo Baas hier ook vandaan komt, gaf hij ze aan Carlo. Omdat er aan oorlog gerelateerde stukken bij zaten heeft Carlo ze op zijn beurt weer aan mij gegeven, omdat ik me bezig hou met oorlogsgeschiedenis met de Studiegroep WO II Dinteloord.” 

Peter slaagde er in de familie van de heer Maas te achterhalen en vond zijn dochter, thans woonachtig in Vlaardingen. Zij kon vertellen dat haar vader, na enkele omzwervingen, in Dinteloord heeft gewoond en aldaar is overleden en begraven. ,,Vermoedelijk zijn de stukken bij het leeghalen van het huis tussen het oud papier terecht gekomen”, zegt Kop. ,,Er zaten militaire stukken bij van zijn uitzending naar Indonesië van 1946 tot 1948 én het bronzen kruis dat hij hiervoor had ontvangen voor bewezen diensten, de orde voor de vrede. Ook zaten er brieven van oude vrienden bij en zelfs een sollicitatie bij de Bataafse Petroleum Maatschappij. Daarbij ook nog getuigschriften en diploma's van scholen.” Zijn dochter reageerde verbaasd en verheugd. Zij wist zelfs niet dat haar vader destijds een onderscheiding had gekregen. Over deze periode had hij thuis nooit gesproken. Enthousiast en dankbaar nam zij het kruis en alle papieren in ontvangst.