Voor de Grote Optocht zijn niet alleen wagens nodig, maar ook enkelingen en loopgroepen. De Stichting Carnaval Peeloofdurp roept iedereen op om nog in te schrijven bij de kleine categorieën.
Voor de Grote Optocht zijn niet alleen wagens nodig, maar ook enkelingen en loopgroepen. De Stichting Carnaval Peeloofdurp roept iedereen op om nog in te schrijven bij de kleine categorieën.

Carnaval Peeloofdurp pakt uit dit jaar!

Dit jaar kan Carnaval voor het eerst sinds coronatijd die weer volop gevierd kan worden. Het programma van stichting Carnaval Peeloofdurp staat dan ook weer stampvol activiteiten. Stichting Carnaval Peeloofdurp komt dit jaar met een reeks vertrouwde activiteiten, maar heeft ook nieuwe elementen aan het programma toegevoegd. Geheel volgens het motto pakt de stichting flink uit dit jaar!

Nieuw zijn de opening en sluiting van het carnaval. Woensdag 15 februari wordt het leutfeest geopend door het hijsen van de vlag op het Raadhuisplein. Prins Siem, Sûûkertàànte Kaat en heel veel leutvierders kijken dan vooruit naar het komend weekend en vieren de start van alle festiviteiten. Op deze dag zal de prins ook de sleutel van het dorp ontvangen.   overhandigen.

De stichting is donderdag de hele dag bezig met bezoeken. De donderdagmiddag is gereserveerd voor de carnavalsmiddag van KBO, de Zonnebloem en SVSD, ’s avonds is voor SDW. ,,Vooral Sûûkertàànte Kaat is daar heel welkom”, lacht voorzitter Stefan Luijkx. ,,De bewoners daar vinden haar helemaal geweldig.” Ook is er donderdagavond het MoederkusBal in ’t Cafeetje, een bal alleen voor vrouwen. Op deze avond worden ’t Mooijste Meesje en ut Mèèst Valse Kreng gekozen.


Scholen

Vrijdag is de stichting aanwezig op de basisscholen. ’s Ochtends houdt de Regenboogschool een Talentenshow en de Petrus en Paulusschool heeft ’s middags haar jaarlijkse optocht. Op deze dag wordt ook bekend welke ondernemer de Gèèfste Gevel heeft en aan het einde van de middag is de Burrieborrel in Steenbergen. Behalve een delegatie van de stichting worden daar ook de vrijwilligers en de jubilerende Leuttrappers voor uitgenodigd. ,,En de prins rijdt”, zegt Carlo Baas. ,,Want hij is vrachtwagenchauffeur. Maar alleen heen, hoor, dan kan hij daar ook wat drinken.” Die avond is ook het Worstenbal van Dun Dubbel Dees. 


Zwoelste mama

Voor de kinderen is er zaterdag een kindermiddag in de Buitelstee. Er zijn spelletjes, kwisjes, muziek en er wordt een zo lang mogelijke polonaise gelopen. Ook worden hier de stoerste papa en de zwoelste mama verkozen. ’s Avonds wil de stichting de ouderwetse dweilavond weer in ere herstellen. Prins Siem en zijn gevolg dweilen zelf van ’t Cafeetje naar De Suikerpee en hopen dat zoveel mogelijk carnavalsvierders met hen mee dweilen. Beide cafés hebben hun eigen carnavalsprogramma op deze avond.


Grote Optocht

,,Zondag doen we vanuit de stichting wat rustiger aan”, zegt Carlo. ,,Natuurlijk is er het Peekesbal en Dun Dubbelstee houdt een nieuw evenement, maar wij houden ons rustig, want maandag moeten we met volle kracht vooruit. Dan is de Grote Optocht, en ik wil benadrukken dat het dit jaar écht een grote optocht is. Er doen meer grote wagens mee dan ooit. Daar zijn we heel trots op.” De prijzen voor de kleine categorieën (enkelingen, paren, groepen en kleine wagens) is om 17.30 in de Buitelstee, de prijzen voor de grote en middelgrote wagens is tijdens de feestavond, rond 21.30 uur. De winnaar wacht een prijzengeld van maximaal 275 euro.

Op dinsdagmiddag gaat de stichting eerst op bezoek bij zorgcentrum Nieuwe Haven. ’s Avonds wordt Carnaval om 19.11 officieel afgesloten op het Raadhuisplein. Er is een lompe janne optocht, waar iedereen met een carnavaleske lampion (lompe jan) mag meelopen met het rondje om de Kreek. Degene met de mooiste lompe jan krijgt een prijs. De prins levert vervolgens zijn steek, scepter en de sleutel van het dorp weer in en tot slot wordt het ‘lèste rondje’ in het café gedaan.


Nieuwe activiteiten

,,Het idee van een officiële opening en sluiting is in coronatijd ontstaan”, vertelt Stefan. Hij is heel blij dat Carnaval steeds meer gaat leven in het dorp. ,,Het heeft hier dertig jaar stilgelegen, dan duurt het even voor je het weer op poten hebt. We zijn nu zeven jaar bezig en we zien nu dat we een jonge generatie creëren, die weer opgroeit met Carnaval in het eigen dorp en dat steeds meer mensen hier blijven om Carnaval te vieren.” Momenteel bestaat de stichting Carnaval Peeloofdurp uit veertien leden, die al sinds september bezig zijn met de organisatie. Nu de coronaperiode weer voorbij lijkt, kunnen zij de oude vertrouwde en nieuwe activiteiten weer op touw zetten. ,,We willen het anders dan anders doen”, legt Carlo uit. ,,Meegaan met de nieuwe generatie. Daarom hebben we bijvoorbeeld geen nar, boer en politieagent, maar een Sûûkertàànte en is ons nieuwe liedje, De Koffer, niet dweilband-gericht, in tegenstelling tot bij de meeste andere carnavalsverenigingen. Al vergeten we de oude generatie zeker niet, we hebben nog steeds contact met alle oud-prinsen. Maar tegenwoordig kan niet alles meer. Een neptunusverbranding die vroeger gehouden werd is in deze tijd niet meer mogelijk, ook al zouden veel mensen dat willen. Dat is vergunningtechnisch niet te regelen. We brengen weer nieuwe dingen en proberen het Carnaval in Dinteloord ieder jaar een stukje mooier te maken.” 


Peeloofkrâânt

Inmiddels is de Peeloofkrâânt al bezorgd bij alle inwoners van het dorp. Een krant vol carnavalsnieuws en met twee uitneembare pagina's met de complete agenda erop. De leden van de stichting hebben de krant bij iedereen persoonlijk afgeleverd. Mocht je hen gemist hebben, op de achterkant staat een qr code waarmee je alsnog het Dinteloordse carnaval kunt sponsoren.


Oproep enkelingen

Aanmelden voor de Grote Optocht kan nog steeds. De stichting Carnaval Peeloofdurp roept vooral enkelingen, paren en loopgroepen op om mee te doen. ,,We hebben veel wagens en dat is fijn”, zegt Stefan. ,,Maar om een échte leuttocht te worden, zijn er ook deelnemers in de kleine categorieën nodig. Het zou heel fijn zijn als we daarvoor nog wat meer aanmeldingen kregen.” Wel ziet hij dat er steeds meer jeugd meeloopt. Speciaal daarvoor is een ‘goe gedaanprijs’ ingesteld. 


Aanmelden

Aanmelden kan tot 12 februari door te mailen naar 

carnavalpeeloofdurp@gmail.com. Kijk voor meer informatie en het laatste nieuws op de facebookpagina van Carnaval Peeloofdurp.