De warme kamers zijn geopend om inwoners te ontvangen zodat de verwarming thuis even uit kan, om te besparen op de energierekening.
De warme kamers zijn geopend om inwoners te ontvangen zodat de verwarming thuis even uit kan, om te besparen op de energierekening.

Wie de kou ontvlucht, wacht een warm onthaal in het Dorpshuis

Inwoners van Dinteloord die thuis in de kou zitten om te besparen op de energierekening kunnen drie middagen terecht in het Dorpshuis. Daar brandt de kachel en kunnen zij even ontspannen. Het animo is nog klein, maar de organisatie hoopt dat meer mensen de weg naar het Dorpshuis zullen vinden. “Ze zijn van harte welkom, het is tenslotte een gemeenschapshuis.”

De gastvrije Jurgen Huijbregts, die Maartje Bolluijt ondersteunt met de bediening, is er heel duidelijk over. ,,Het Dorpshuis is er voor iedereen. Mensen hoeven zich nergens voor te schamen, want we weten allemaal dat de energielasten nu voor veel mensen een probleem zijn.” Antoon de Ridder, voorzitter van het bestuur van het Dorpshuis, is het daar volledig mee eens. ,,Het is heel herkenbaar. Als Dorpshuis hebben wij met dezelfde problematiek te maken. De kosten werden vijf keer zo veel, dat is voor ons ook niet op te brengen. Gelukkig hebben we daarover positief contact gehad met de gemeente en een oplossing kunnen vinden.”


Kachel 

Het bestuur, naast Antoon bestaande uit Peter Willemse (secretaris) en Thomas Bolluijt (penningmeester), werd door de gemeente benaderd met het voorstel om ‘warme kamers' in de gemeenschapshuizen te openen. ,,We hebben daar positief op gereageerd. Het lijkt echter of mensen nog een grote drempel moeten overbruggen.” Van een ‘kamer' is bij het Dorpshuis geen sprake, de kachel brandt overal. ,,Er wordt gekaart en gebiljart en in de kleine zaal wordt soms wat georganiseerd. De mensen krijgen een kopje koffie of thee en kunnen contact leggen met andere mensen. Maar dat hoeft natuurlijk niet perse, als ze liever op zichzelf blijven dan is dat ook goed.” De gemeente gaf aan dat bewoners van harte welkom zijn in de warme ontmoetingsplekken, om elkaar te ontmoeten, samen een spelletje te doen, te werken of studeren. ,,We willen de drempel laag houden”, legt Antoon uit. ,,Het Dorpshuis is er om mensen samen te brengen, jong en oud. En mocht vervoer of begeleiding een probleem zijn, dan is zelfs daar een oplossing voor te vinden. Bel ons gerust op.” Bezoekers die de kou thuis even willen ontvluchten, krijgen een warm onthaal. De sfeer is vriendelijk, gemoedelijk, ongedwongen. Zowel Jurgen als Antoon hopen dan ook dat meer mensen van de mogelijkheid gebruik zullen gaan maken om een middagje ‘bij te komen' in het Dorpshuis. ,,En mocht het stormlopen dan kunnen we misschien zelfs extra open gaan”, voegt Jurgen nog toe.

Verlengd 

De warme kamers in de gemeenschapshuizen in alle kernen zouden in eerste instantie geopend zijn voor een periode van zes weken, tot eind januari. Maar deze periode zal waarschijnlijk met een maand worden verlengd. ,,Het is in deze tijd van het jaar fijn om elkaar te ontmoeten. Extra gezelschap kan iedereen gebruiken. Wij hopen dat inwoners elkaar gaan ontmoeten in een warme kamer, qua temperatuur en sociale contacten”, laat wethouder Esther Prent namens het college weten. Er zijn naast warme kamers in Dinteloord, ook warme kamers in De Heen, Kruisland, Nieuw Vossemeer, Steenbergen en Welberg. Het Dorpshuis in Dinteloord is opengesteld op dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur. Medewerkers van WijZijn Traverse zijn op donderdag van 14.00 tot 15.00 uur, ook in het Dorpshuis aanwezig. Indien gewenst kunnen zij inwoners persoonlijk ter plekke hulp bieden.