Judith Kribbe van Medio tijdens een training: ,,Door puppy- en gehoorzaamheidstraining leer je je hond te begrijpen."
Judith Kribbe van Medio tijdens een training: ,,Door puppy- en gehoorzaamheidstraining leer je je hond te begrijpen."

Medio helpt je om een team te worden met je hond

Heeft u uw gezin uitgebreid met een jonge pup, een hond uit het asiel of het buitenland gehaald of problemen met uw hond? Dan bent u bij ‘Mens en Dier in Opleiding’ (Medio) in Dinteloord aan het goede adres. Door middel van positieve trainingen zorgen zij er voor dat u een fantastische ‘huishond’ krijgt. 

Ook voor probleemgedrag en hondensport kunnen baasjes bij Medio terecht. ,,Hond en baas leren elkaar begrijpen en met elkaar omgaan", vertelt Judith Kribbe van Medio Timing . ,,Zo hebben ze jarenlang plezier van elkaar."  Elk hondenras heeft zijn eigen karakter, die kenmerken lopen ver uiteen, legt ze uit. ,,Zo zijn sommige rassen heel zelfstandig, hebben een eigen wil of zijn jachthonden. Die kunnen snel ontsnappen terwijl andere rassen van nature dicht bij hun baasje blijven. Door puppy- en gehoorzaamheidstraining leer je je hond te begrijpen." Gelukkig zijn er veel mensen die er vooraf goed over nadenken en zich oriënteren. ,,Maar er zijn ook mensen die impulsief een hond nemen of er voor kiezen een hond uit het asiel of het buitenland te adopteren. In alle gevallen is een cursus aan te raden. Je leert de hond niet alleen hoe hij naar je moet luisteren, maar je leert de hond zelf ook kennen. Je moet een team worden.”


Intensief en leuk

Naast de Puppy Socialisatie, mogelijk vanaf 8 weken, biedt Medio Timing ook de Puber-, Elementaire Gehoorzaamheid- en Gedrag en Gehoorzaamheid trainingen. Elke maandagavond en steeds met maximaal 6 deelnemers en twee instructeurs. ,,Door de kleine groepen kunnen we meer aandacht geven, is het trainen intensiever en leuker. Én is er sneller resultaat.” Voor elke fase is er een training mogelijk. ,,Pups leren we, op speelse wijze, socialiseren, nieuwe omgevingen en situaties ontdekken samen met hun baasje. Hierop volgt de gehoorzaamheidstraining. Ook kunnen honden problemen in het gedrag vertonen en kan het baasje onzeker zijn over de juiste opvoeding. Het kan ook dat een baasje wil ontdekken wat zijn of haar hond allemaal kan.” Tijdens de trainingen wordt gebruikt gemaakt van het systeem van belonen, niet van straffen. ,,Een hond is een lid van het gezin. Daar wil je op een positieve manier mee omgaan. Dat is prettiger voor het baasje en voor de hond zelf. Maar je kunt daarin natuurlijk niet doorslaan, je moet leren optreden en corrigeren en daarin consequent zijn.”

De instructeurs zijn allen ervaren en gediplomeerd. Judith Kribbe is al 15 jaar actief in de hondensport en geeft zeven jaar les. Sinds oktober is zij secretaris, met Anneke Meijers als penningmeester en Arnold Schijvenaars als voorzitter. De hondenvereniging, gevestigd aan de Steenbergseweg 97D, is in 1985 opgericht. ,,Zowel de locatie als de faciliteiten hier zijn heel goed”, vertelt Judith. ,,Het is een rustige locatie met een groot omheind terrein. Er is voldoende parkeergelegenheid, een mooie kantine en ook voor wedstrijden is het terrein geschikt.” De clubleden trainen wekelijks met hun honden. Deze speciale trainingen worden vaak één op één gegeven en er wordt met regelmaat aan wedstrijden deelgenomen. Ook door Judith, en niet onverdienstelijk. In 2021 werd ze tweede bij het Nederlands Kampioenschap en mocht ze naar het WK in Hongarije. Op 11 februari is er een wedstrijd voor de Medio Bokaal 2023 op het terrein van Medio, een mooie gelegenheid om kennis te maken met de sport. ,,Publiek is van harte welkom. En ook belangstellenden voor een cursus kunnen dan vast een kijkje komen nemen."