Jan Kavelaar: ,,Gelukkig heb ik twee zoons die me in het bedrijf veel werk uit handen nemen."
Jan Kavelaar: ,,Gelukkig heb ik twee zoons die me in het bedrijf veel werk uit handen nemen." CHRISTIAN KEIJSERS FOTOGRAFIE

‘Er vindt een omslag plaats bij het waterschap’

Van origine is het waterschap erop gefocust om (regen)water snel af te voeren. ,,Maar er vindt een kanteling plaats”, zegt Jan Kavelaar, kandidaat voor het waterschap namens West-Brabant Watersbreed. ,,We zijn gewend om in Nederland water zo snel mogelijk af te voeren. Nu moeten we ons ook richten op het vasthouden van water.”

Kavelaar komt oorspronkelijk uit Zevenbergschen Hoek, maar moest door de aanleg van de A16 verhuizen. Inmiddels heeft hij alweer 25 jaar een akkerbouwbedrijf in Dinteloord. ,,Als akkerbouwer heb je veel met water te maken, zowel teveel als te weinig”, zegt hij. ,,En het is heel belangrijk dat het water van goede kwaliteit is. Dat was voor mij de trigger om betrokken te raken bij het waterschap.”


Veel lezen

West-Brabant Waterbreed is een onafhankelijke partij, niet gelieerd aan een politieke partij, puur voor het waterschap. ,,Ik kende wat mensen op de lijst en we zijn samen in gesprek gegaan”, zegt Kavelaar. ,,Ze hebben mij gevraagd en vijf jaar geleden heb ik toegezegd. Ik vind het goed dat je als praktiserend akkerbouwer je stem laat horen in het waterschap.” Bestuurslid zijn van de Brabantse Delta neemt behoorlijk veel tijd in beslag. Iedere woensdagavond is er wel een overleg en daarnaast moet er veel gelezen worden. ,,Gelukkig heb ik twee zoons die me in het bedrijf veel werk uit handen nemen. En in het waterschap werken we samen met Ons Water, samen hebben we zeven mensen in de fractie. Dus we kunnen het werk verdelen.”


Klei en zand

Het werk van het waterschap leeft niet zo bij de burgers, weet Kavelaar. ,,Bij het waterschap vergaderen we iedere maand, maar ik denk niet dat we drie keer per jaar de krant halen. Toch gebeurt er van alles, maar het spreekt de mensen niet zo aan. Het is ook allemaal nogal technisch en er gebeuren niet hele spannende dingen: dat de dijken en het water goed moeten zijn, daar is iedereen het wel over eens. Daar zijn geen discussies over.” Toch is, zeker in deze tijd, werk aan de winkel voor het waterschap. ,,In de regio Dinteloord kennen we twee soorten gebieden: lage kleigrond, die redelijk goed te sturen is, en hogere zandgronden, die heel droog kunnen worden. Daar moeten we tijd en energie in steken om op momenten dat het regent, het water vast te kunnen houden. Daarvoor kunnen we bijvoorbeeld stuwen zetten in sloten en het peil in beken omhoog zetten.” Er is een andere manier van denken nodig, legt Kavelaar uit. ,,Nu worden sloten bijvoorbeeld brandschoon gehouden, zodat het water snel weg kan lopen. We moeten kijken of dat wel nodig en verstandig is. Bij sommige sloten kunnen we de vegetatie beter laten staan, zodat het water rustig de in de bodem kan zakken. Dat is heel plaatsspecifiek: daar moeten we per sloot naar kijken, met kennis van het gebied. Daar zijn we al mee bezig.”


Stikstof

Het waterschap heeft ook met Europese wetten te maken. Zo moet het gehalte van nitraat (stikstof) in het water voor 2027 sterk omlaag. ,,Maar dat is lastig, want we krijgen ook water uit België, dat niet aan onze norm voldoet. Bovendien is nitraat grillig, het reageert ook op neerslag en droogte.” Dinteloord zit op watergebied wel goed, zegt hij. ,,We hebben een eigen waterzuivering die redelijk modern is, daar hoeven we niks aan te doen. En de dijken zijn ook goed. De dijk tussen Noordschans en Willemstad wordt opgeknapt, dat is wel belangrijk voor onze regio. En we hebben een kraan bij de Rode Vaart, die laat water goed in, maar het kan nog beter. Dus dat is nog een punt van verbetering.”


Betrokken

Jan Kavelaar staat als derde op de lijst en maakt een goede kans om herkozen te worden. ,,Ik ben heel benieuwd. Maar ook als het niet lukt, blijf ik wel betrokken bij het waterschap, bijvoorbeeld als steunfractielid. Ik heb zoveel geleerd de afgelopen vier jaar, het zou zonde zijn om dat verloren te laten gaan.”