Tim Huisman: ,,Mijn vriendjes gingen met hun vader naar de speeltuin, ik naar de raadzaal."
Tim Huisman: ,,Mijn vriendjes gingen met hun vader naar de speeltuin, ik naar de raadzaal."

'Meer ruimte voor de natuur en schoon water'

De naam van Tim Huisman uit Dinteloord vind je op 15 maart zelfs twee keer op de lijst in het stemhokje: één keer voor D66 voor de provinciale staten, één keer voor waterschap Brabantse Delta met de partij Water Natuurlijk. ,,D’66 heeft geen lijst binnen het waterschap. Water Natuurlijk is een samenwerkingsverband, onder andere met GroenLinks.”

De politiek heeft Tim met de paplepel ingekregen. Zijn vader zat dertien jaar in de gemeenteraad van Dinteloord en later van Steenbergen. ,,Mijn vriendjes gingen met hun vader naar de speeltuin, ik ging naar de raadzaal. De burgemeester en wethouders kwamen bij ons over de vloer. Politiek vond ik toen al heel interessant, hoe beleid gemaakt en uitgerold wordt.” Vader Jacques heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de politiek. ,,Al geeft hij mij nog wel advies. Mijn moeder en hij kijken ook trouw naar elke raadsvergadering.” Hij lacht: ,,Dan krijg ik ineens een appje van mijn moeder: ‘Wat zit je onderuitgezakt, ga eens recht zitten.” 


Drie speerpunten

Tim is nu bezig aan zijn derde periode in de gemeenteraad. Tijd om eens verder te kijken, vond hij en besloot op de lijst voor de provinciale staten te gaan staan. Voor het waterschap werd hij gevraagd, omdat de lijst een vertegenwoordiger uit iedere gemeente wilde hebben. ,,Ach, dat kon er nog wel bij. Je kunt het nooit te druk hebben”, grapt Tim, die als docent wiskunde, Nederlands en rekenen op de middelbare school ’t Ravelijn in Steenbergen werkt. 

Voor de provinciale verkiezingen heeft hij drie speerpunten: het openbaar vervoer, het woningtekort en de natuur. ,,In Dinteloord is de bushalte al naar de buitenkant van het dorp gebonjourd”, legt hij uit. ,,Prima voor studenten of mensen die in Bergen op Zoom werken, die gaan toch wel met de bus. Maar voor inwoners die niet zo mobiel meer zijn, wordt het zo wel heel lastig. Zonder busvervoer wordt hun wereld wel heel klein.” Hij vergelijkt zijn dorp met Stampersgat. ,,Daar zijn vier bushaltes, hier maar één. Dat is toch raar? Die laatste halte zie ik niet verdwijnen, ik vrees wel dat er steeds minder lijnen komen. Dat ze de zondagavond schrappen, of de zondagochtend. Het openbaar vervoer moet echt verbeterd worden.”


Schoon water

Door een tekort aan woningen ziet hij vrienden uit het dorp en de gemeente verdwijnen. ,,Van D66 mag akkerland aan de rand van het dorp opgeofferd worden voor woningbouw. Met vooral woningen voor starters en senioren. Ik ken ouderen genoeg die kleiner willen gaan wonen – maar niet als hun hypotheek dan twee keer zo hoog wordt.” De natuur gaat hem aan het hart. ,,Met lede ogen zie ik hoe de bossen op de Brabantse Wal verpieteren door de stikstofuitstoot. Je ziet zoveel bomen kapot gaan. Er moet meer ruimte komen voor de natuur en natuurlijk voldoende en schoon water. In Dinteloord hebben we het geluk dat we kleigrond hebben: hier blijft het water wel. Maar op zandgronden zakt het zo weg. En er zijn tal van opties: meer kanalen maken, opslagmogelijkheden. Daar moeten we nodig mee aan de slag.” 


Visie

Bij de provinciale staten staat Tim op de zestiende plaats. ,,Ik had liever wat hoger gestaan, maar dat is misschien voor een volgende keer”, zegt hij. ,,Maar ik ben blij met elke stem; dan voel je je toch gewaardeerd. Stemmen voor de provinciale staten is ontzettend belangrijk: omdat het een laag tussen de Tweede Kamer en de gemeente is, maar ook omdat het getrapte verkiezingen zijn voor de Eerste Kamer.” In Dinteloord weten inwoners hem te vinden als er iets is. ,,Als de gemeentebelasting te hoog is, als er stoeptegels losliggen of de strepen op de parkeerplaats niet goed staan. Maar weet je: overal zit een visie achter. Die strepen op de parkeerplaats staan met een reden zo. Dat probeer ik dan uit te leggen.” Hij woont al zijn hele leven in Dinteloord. ,,Een schitterend dorp. Tot mijn 26e heb ik hier op voetbal gezeten. Daar was ik al aanvoerder, dus het leiding geven zat er toen al in!”