Het geheim van hun huwelijk? ,,Altijd blijven werken aan je relatie", zeggen Aart en Mieke Leest, die maandag hun 60-jarig huwelijk vierden.
Het geheim van hun huwelijk? ,,Altijd blijven werken aan je relatie", zeggen Aart en Mieke Leest, die maandag hun 60-jarig huwelijk vierden.

Aart en Mieke Leest vieren diamanten huwelijk

‘Dat is ze!’, dacht Aart toen hij Mieke voor het eerst zag. Ze hadden toen nog geen woord gewisseld, maar dat duurde niet lang. De vonk sloeg al snel over en tijdens de koude winter van 1963 stapten ze samen op 6 maart in het huwelijksbootje. Maandag was dat precies 60 jaar geleden.

Aart, toen 19 en nu 83, viel direct als een blok voor de toen 16-jarige Mieke tijdens een verjaardagsfeestje bij haar nichtje aan de Boompjesdijk. ,,Toen ik haar zag wist ik het meteen”, vertelt hij openhartig. ,,Ik had hem die dag helemaal niet opgemerkt", vult Mieke aan. ,,De dag erna was ik met een groepje aan het fietsen en kwam hem met een vriend tegen op het dorp. We raakten aan de praat en bleven toen samen over.” Al snel bleek de liefde wederzijds. 

Aart, geboren en getogen Dinteloorder, ging daarna vrijwel elk weekend op de fiets naar Mieke in Ooltgensplaat. ,,En ik bleef al snel slapen, ja apart nog natuurlijk Ik had het geluk dat haar moeder, die uit Dinteloord kwam, onze familie kende.” Na vier jaar trouwde het paar in Ooltgensplaat. ,,De huwelijksnacht brachten we daar bij vrienden door, de nacht erna konden we voor het eerst naar onze woning in de Irenestraat, hier recht tegenover”, vertelt Mieke. ,,Aart had dat toentertijd zonder dat ik het wist gekocht, voor 16.000 gulden, nu is dat heel weinig, maar toen was dat veel geld. Het was een nieuwbouwproject en moest nog gebouwd worden.” Aldaar werd het huwelijk gezegend met de geboorte van drie zonen. Mieke was gestopt met haar werk bij een bakkerij en Aart werkte in het bedrijf van zijn ouders. Na zeven jaar namen ze het bedrijf in de Westvoorstraat over en verhuisden ze naar de naastgelegen woning. De van oorsprong smederij met garage er achter, werd in fases veranderd tot een winkel met onder andere huishoudelijke artikelen, waarover Mieke zich ontfermde en een installatiebedrijf gerund door Aart. ,,Dat hebben we 33 jaar gedaan”, vertelt Aart. ,,Toen kreeg ik de mogelijkheid het te verkopen aan de woningstichting, in verband met nieuwbouw. Die kans hebben we aangegrepen om met pensioen te gaan.” Vanuit de Westvoorstraat namen zij hun intrek in het appartementencomplex de Rietgors in de Burgemeester H. Popstraat, waar ze nu nog steeds met veel plezier wonen.

Tegenwoordig doet het echtpaar het was rustiger aan. Aart heeft vele klusprojecten op zijn naam staan, maar die tijd lijkt definitief voorbij. ,,Ik heb toevallig drie weken geleden al mijn gereedschap opgeruimd en naar mijn zoon gebracht”, zegt hij lachend. Beiden zijn lid geweest van het koor Deo Cantemus en Aart was actief met vrijwilligerswerk en in het verenigingsleven en is daarvoor zelfs onderscheiden met een lintje.


Lees door op pagina 5.