Het vooraanzicht van het toekomstige Bravis ziekenhuis. De gevelbekleding wordt op een later moment bepaald.
Het vooraanzicht van het toekomstige Bravis ziekenhuis. De gevelbekleding wordt op een later moment bepaald.

Eerste schetsen nieuw ziekenhuis Bravis gepresenteerd

Het nieuwe ziekenhuis dat Bravis gaat bouwen wordt compact, duurzaam en krijgt de vorm van een klaver. Met maximaal vijf bouwlagen en een technieklaag gaat het op in het omringende landschapspark. Dat blijkt uit het schetsontwerp dat maandag is gepresenteerd aan omwonenden van De Bulkenaar en overige belangstellenden. 

In twee sessies werden maandag ruim honderd belangstellenden bijgepraat. De reacties waren positief, al loopt er nog wel een bezwaarprocedure van omwonenden, die verkeersoverlast vrezen en bang zijn dat er groen in de wijk verloren gaat. Het ziekenhuis komt ten zuidwesten van Roosendaal te liggen, langs de A58. Het schetsontwerp werd maandag gepresenteerd door het bestuur van Bravis en de betrokken architecten. Hierbij werden artist impressions getoond van hoe het nieuwe ziekenhuis eruit gaat zien.


Kiss & Ride 

Het nieuwe ziekenhuis wordt 75.000 vierkante meter groot met vijf bouwlagen en een laag met technische installaties. Het gebouw wordt niet hoger dan 24 meter. Er komen twee hoofdingangen: één op de begane grond en één op de eerste verdieping, direct bereikbaar vanuit de parkeergarage. 

Dankzij korte loopafstanden kan iedereen snel en makkelijk zijn weg vinden. De bezoekersstromen worden gescheiden van logistieke bewegingen en het transport van bedden. Bezoekers, medewerkers, leveranciers en ambulances hebben bovendien op het ziekenhuisterrein hun eigen verkeersroutes. Bezoekers die slecht ter been zijn kunnen zich laten afzetten in de ‘kiss & ride’-zone. De parkeergarage bevindt zich eveneens dicht bij de hoofdingang, evenals een bushalte. Verder komen er rijwielpaden door het landschapspark dat om het ziekenhuis heen ligt, waardoor het ziekenhuis ook per fiets goed bereikbaar is. 


Indeling

Op de eerste verdieping bevindt zich nagenoeg de volledige polikliniek. Op de begane grond zijn onder andere de spoedeisende hulp, de huisartsenpost, het restaurant, de medische beeldvorming en het dialysecentrum gevestigd. Het operatiecomplex, de intensive care, het vrouw-kindcentrum, de dagbehandeling en de eerste verpleegafdelingen liggen op de tweede verdieping. De overige verpleegafdelingen bevinden zich op de derde en de vierde verdieping. Voor de zorgpartners wordt de nodige ruimte gereserveerd op het terrein van het ziekenhuis.


Geen gas

Het nieuwe ziekenhuis wordt een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG), volledig elektrisch, zonder gas. Daarnaast wordt gewerkt met warmtekoudeopslag en zonnepanelen. Duurzaamheid wordt bovendien doorgetrokken naar de omgeving buiten het ziekenhuisgebouw. De landschapsarchitect heeft in zijn ontwerp onder andere de opvang van water en de aanleg van groene parkeerplaatsen verwerkt. De duurzaamheidsambities van Bravis gaan hiermee verder dan de wettelijke eisen. 

Sinds september vorig jaar is er aan het ontwerp gewerkt door een team dat bestaat uit architectencombinatie Team aan de Schie, landschapsarchitect Bosch Slabbers en installatieadviesbureau Deerns. Ook ruim honderd medewerkers van het ziekenhuis mochten meedenken en meewerken aan het ontwerp. Er werd bepaald hoeveel ruimte elke afdeling nodig heeft en wat de meest ideale ligging is. Om het ziekenhuis heen komt een parkachtige omgeving, want een groene omgeving werkt louterend voor patiënten, bezoekers en personeel.


In gebruik

Nu het schetsontwerp klaar is, zal het definitieve ontwerp rond de zomer klaar zijn. De start van de bouw is gepland in 2026, zodat in 2029 in het nieuwe ziekenhuis met 480 bedden in gebruik kan worden genomen voor de inwoners van West-Brabant en het oostelijk deel van Zeeland. Het nieuwe ziekenhuis is ter vervanging van de huidige Bravis-ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal. 


Huisartsenpost

In Bergen op Zoom blijft wel een zorgplein met mogelijk wat onderzoeksfaciliteiten. De spoedeisende zorg en huisartsenpost zullen uit Bergen op Zoom verdwijnen en komen ook in de nieuwbouw in Roosendaal.