Programma herdenking op 4 mei

Rer gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking zal op donderdag 4 mei ook weer in Dinteloord traditiegetrouw een ceremonie worden gehouden bij het oorlogsmonument op het Raadhuisplein. Deze wordt georganiseerd door Oranjevereniging Dinteloord in samenwerking met Harmonie Volharding en de drie Dinteloordse basisscholen. Namens de gemeente Steenbergen zal wethouder Esther Prent bij de ceremonie aanwezig zijn.

Tijdens de Nationale Dodenherdenking worden alle burgers en militairen herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen, zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog, als in oorlogssituaties en bij vredesmissie daarna. Met het thema ‘Leven met oorlog’ vraagt het Nationaal Comité dit jaar op 4 en 5 mei aandacht voor de impact van oorlog op onze samenleving en hoe herinneringen zich ontwikkelen naar volgende generaties.

De herdenkingsbijeenkomst op donderdag 4 mei vindt plaats tussen 19.30 en 20.30 uur. Om acht uur zullen twee minuten stilte in acht worden genomen. Daarna wordt de ceremonie vervolgd met het signaal van de trompettist en het Wilhelmus. Tijdens de bijeenkomst zullen diverse toespraken worden gehouden waaronder ook de declamatie van het Nationaal gedicht. Aanvullend op de kranslegging is er voor alle aanwezigen gelegenheid om bloemen bij het monument te plaatsen en in defilé langs het monument te lopen. 


5 mei

Uit eerbied en respect voor alle oorlogsslachtoffers roepen het Nationaal Comité en de Oranjevereniging iedereen op om 4 mei de Nederlandse vlag halfstok te hangen (zonder wimpel, van zonsopgang tot zonsondergang). Op 5 mei, Bevrijdingsdag, mag de vlag (wederom zonder wimpel) de gehele dag in top worden gehangen. Op Bevrijdingsdag zijn geen festiviteiten gepland. Deze dag wordt één keer in de vijf jaar gevierd, de eerstvolgende is op 5 mei 2025.