De rechtbank in Breda besliste dat Da S. uit Dinteloord in voorarrest moest blijven, maar twee dagen later werd hij door het hof in Den Bosch op vrije voeten gesteld.
De rechtbank in Breda besliste dat Da S. uit Dinteloord in voorarrest moest blijven, maar twee dagen later werd hij door het hof in Den Bosch op vrije voeten gesteld.

Dinteloordse verdachte toch uit voorarrest

De 24-jarige S. da S. uit Dinteloord is een van de verdachten in een grote drugszaak. Vorige week dinsdag stond hij voor de rechter in Breda, waarbij zijn advocaat de rechter vroeg of Da S. zijn rechtszaak thuis af mocht wachten. In eerste instantie werd dit geweigerd, later besloot het hof in Den Bosch dat hij toch uit voorarrest mag.

De politie kwam de verdachten op het spoor tijdens een landelijke actie, waarbij de berichtendienst Exclu gekraakt werd, een berichtendienst die hoofdzakelijk door criminelen gebruikt wordt. De politie las wekenlang mee met alle chats over de drugshandel. Bij een inval in een schuur bij Steenbergen werd 1700 kilo ketamine gevonden, met een straatwaarde van zo’n 40 miljoen, honderden kilo cocaïne en een aantal vuurwapens. De handel liep in de vele miljoenen. 

Dinsdag stonden vier van de zes verdachten voor de rechter tijdens een voorbereidende zitting. Dat waren behalve de Dinteloorder de 29-jarige J. van A. uit Steenbergen, de 54-jarige F. A. uit De Heen en de 23-jarige E. den H. uit Steenbergen. De vader van de laatste, de 57-jarige B. den H., eveneens uit Steenbergen, wordt als hoofdverdachte gezien. Hij is voortvluchtig en verblijft waarschijnlijk in het buitenland. De 26-jarige D.M. uit Goes zit in voorarrest, maar was dinsdag niet aanwezig. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. 

Da S. wordt gezien als de chauffeur bij de drugshandel. Hij wordt beschuldigd van het bereiden, vervoeren of verkopen van cocaïne, witwassen en in- of uitvoeren van ketamine. Ketamine wordt gebruikt als pijnbestrijder en antidepressivum, maar ook als een hallucinerende drugs. Zijn advocaat Mark Broere bepleitte dat Da S. geen financieel motief had: ,,Het enige motief kan geweest zijn dat het avontuur lonkte.” Hij voorziet dan ook geen risico op recidive (herhaling). ,,Ik zie het eerder andersom. Mijn cliënt heeft een blanco strafblad en het is duidelijk dat hij dit nooit meer wil. Het was eens en nooit meer.” Broere stelde bovendien dat de omzet van café De Suikerpee in Dinteloord, waar Da S. werkte, sinds zijn vertrek gehalveerd is. ,,Hij wil het café redden, anders moet het bedrijf mogelijk opgedoekt worden en dat moeten we natuurlijk te alle tijde voorkomen. Bovendien kan hij in de overige tijd aan het werk bij het ijzervlechtbedrijf van zijn stiefvader.” De advocaat stelde voor zijn cliënt in vrijheid het proces af te laten wachten, eventueel met voorwaarden zoals een contactverbod met de andere verdachten of een meldplicht. 


Way of life

De officier van justitie ging hier echter niet in mee. ,,Het is bekend dat het niet zo makkelijk is om met dit soort activiteiten te stoppen. Je ziet steeds vaker dat het verwordt tot een way of life. Dat zie je aan E. den H. (een van de andere verdachten, red.), die twee weken nadat hij uit zijn voorarrest geschorst was, zich alweer met drugshandel en witwassen bezig hield.” De rechter voerde bovendien aan dat de cijfers niet aantonen dat het café wel door Da S. gered moet worden. ,,Het staat onvoldoende vast hoeveel hij daar gewerkt heeft en de cijfers zijn niet goed te vergelijken. Van sommige maanden zijn er slechts enkele cijfers bekend. Het gaat hierbij om een zeer ernstig feit en daarbij past geen schorsing.” Twee dagen later besloot het hof echter dat hij de zaak toch thuis in vrijheid af mag wachten. Dat komt omdat zijn advocaat al eerder in hoger beroep was gegaan tegen de verlenging van de voorlopige hechtenis.


Andere verdachten

Drie overige verdachten vroegen dinsdag om een schorsing, maar kregen dit geen van allen. Al is het nu niet uitgesloten dat er ook over hun lot anders beslist gaat worden. Een andere verdachte, D. de V. uit Ridderkerk was al eerder vrijgelaten.

Op 20 juli wordt de zaak voortgezet met een regiezitting (een zitting ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van een rechtszaak). Het Openbaar Ministerie wil dan nog twee nieuwe verdachten ten tonele voeren.