Voorwaardelijke boete voor afvalopslag

‘Een ernstig en potentieel verstrekkend feit’, noemt de economische politierechter in Breda het. De 70-jarige D. van T. uit Heijningen had toegestaan dat er 7500 ton verontreinigde grond illegaal op zijn terrein werd gestort. De rechter toonde echter clementie voor Van T., aangezien het feit grote persoonlijke gevolgen had voor de man en gaf hem slechts een voorwaardelijke boete van 750 euro met een proeftijd van twee jaar. 

De officiële aanklacht luidt: 'bedrijfsafvalstoffen inzamelen zonder vermelding op de lijst van inzamelaars'. Van T. dacht dat hij in oktober en november 2020 zijn terrein verhuurde voor de opslag van zand met daarin delen van edelmetalen, vooral zilver. Dat edelmetaal zou uit het zand worden gezeefd en hij zou delen in de opbrengst. Het bleek echter verontreinigd shredderafval te zijn. 


Passief

De verdediging voerde aan dat opzet niet bewezen kan worden, dat Van T. geen inzamelaar is en dat er geen sprake was van beroepsmatig inzamelen en vroeg om vrijspraak. De rechter wees echter op het feit dat de verdachte eigenaar is van het terrein en geen vergunning heeft om hier afval te storten. Door het storten is hij eigenaar geworden van het afval. ,,Hij heeft het zich allemaal maar laten bekomen", aldus de rechter. ,,Verdachte ging overal klakkeloos uit van hetgeen hem werd voorgehouden en stelde zich zeer passief op."


Kosten verhalen

Hoewel de rechter vindt dat hij onderzoek had moeten doen naar wat er nu echt op zijn terrein werd gestort, vind hij ook dat er in grote mate misbruik gemaakt is van zijn vertrouwen. Bovendien heeft Van T. bijna drie jaar in onzekerheid geleefd hoe het af zou lopen met de strafzaak en had hij te maken met de gevolgen en procedures die liepen omtrent de verontreinigde grond. Of hij uiteindelijk de kosten daarvan op de huurders kan verhalen is nog maar de vraag. Dus hoewel hij schuldig werd verklaard, kreeg Van T. niet meer dan een voorwaardelijke boete.