Jolanda van Maurik (l) en Marleen de Man ontvangen hun klanten hartelijk tijdens de Week van de Stenen Winkel.
Jolanda van Maurik (l) en Marleen de Man ontvangen hun klanten hartelijk tijdens de Week van de Stenen Winkel.

Feestelijke week om klanten te bedanken

Dinteloord is een relatief klein dorp maar qua winkelaanbod is het rijk voorzien. En dat willen de winkeliers èn de inwoners graag zo houden. Maar liefst vijftien van de zeventien winkeliers namen daarom vorige week deel aan de actie ‘de Week van de Stenen Winkel’. Het gaf het winkelen in Dinteloord een feestelijk tintje.

Het centrum van Dinteloord toonde extra uitnodigend vorige week, vrolijke ballonen en slingers dansten in de wind, aan of voor gevels een grote poster. Winkeliersvereniging Dinteloord Winkeloord nam voor het eerst deel aan de Week van de Stenen Winkel, een landelijk initiatief dat het jaar ervoor in het leven was geroepen. Voor de consument een oproep om de lokale winkeliers te steunen, voor de ondernemers een gelegenheid om hun klanten in het zonnetje te zetten. ,,Veel van ons hebben een moeilijke periode achter de rug door de sluiting tijdens de coronaperiode en nu met de hoge energiekosten”, zegt Astrid de Kock van de winkeliersvereniging. ,,En het online bestellen is een grote concurrent.” ,,Ik doe dat ook vaak hoor”, reageert een klant. ,,Maar ik zou het echt niet leuk vinden als de winkels hier verdwijnen.” Ze is blij verrast met de attentie die ze krijgt aangeboden bij haar aankoop. 


Likeurtje

Elke deelnemende winkel had de week zijn eigen invulling gegeven, zij het met een attentie, korting of een ontvangst met een hapje of drankje. Het laatste was aan de orde bij H-Blok waar Sylvia van Holten een grote koffietafel had neergezet. ,,Heel gezellig, de klanten vonden het erg leuk en je maakt een praatje met elkaar.” Het grote voordeel van het kopen in een ‘stenen winkel’ is dat je het product kunt zien, aanraken of proeven en daarbij deskundig advies krijgt. Bij slijterij het Genoeghen bijvoorbeeld kon men proeven van een likeurtje en kregen de klanten een leuke attentie mee. ,,Sommige kwamen expres nog een keertje terug deze week, heel erg leuk", vindt Astrid. Door Marleen de Man en Jolanda van Maurik werd elke klant hartelijk ontvangen. ,,Het maakt het winkelen extra feestelijk”, zeggen ze enthousiast. Met de aanloop naar moederdag was het bij veel winkels extra druk, met name bij bloembinderij Jeannette waar de gevel nog uitbundiger van bloemen voorzien was. Vooral op zaterdag was het ‘gekkenhuis’, maar dat gaf extra gelegenheid om veel klanten te bedanken voor hun bezoek. ,,We willen iedereen bedanken die lokaal koopt bij een winkel”, zegt ook slager Littooij, die voor een extra welkom ontvangst had gezorgd. Ook bij For More was de extra aanloop merkbaar. ,,Het geeft een warm gevoel dat vaste klanten juist in deze week komen, om te laten zien dat ze waarderen dat je er bent”, aldus Marianne Verhagen van MoDeRi.

Of de Week van de Stenen Winkel jaarlijks terug zal keren is nog niet bekend. Maar dat stenen winkels het dorp een stuk aantrekkelijker maken, daar is iedereen het over eens. Ze zijn het hart van Dinteloord.