Tijdens de open dag van SDW Dinteloord maakte menigeen een dansje op de muziek van huis-dj Mike.
Tijdens de open dag van SDW Dinteloord maakte menigeen een dansje op de muziek van huis-dj Mike.

Bezoekers lopen polonaise tijdens open dag van SDW

Alle deuren van de woonlocatie van SDW in Dinteloord waren zaterdag geopend. Iedereen was welkom om te kijken hoe het is om er te wonen of te werken. Gezellige kraampjes, muziek en het mooie weer maakten het extra feestelijk.

Wie nieuwsgierig was naar het reilen en zeilen binnen de woonlocatie van SDW in de Prinses Irenestraat werd direct bij de hoofdingang al vriendelijk verwelkomd door bewoners, medewerkers of vrijwilligers. Door de vrolijke noten van huis-dj Mike maakte menigeen ‘een dansje’ naar binnen. ,,Wilt u misschien een kaart kopen?” Twee vriendelijke dames legden graag uit hoe ze de kaarten gemaakt hebben. ,,Deze kosten maar één euro.” 


Prent gekaapt

In de recreatieruimte is het gezellig druk. Achter de bar schenken een vrijwilligster en bewoner koffie, thee en limonade in voor de bezoeker, op de bar grote plakken cake voor wie trek heeft. Esther Prent, niet in functie als wethouder maar als bezoeker, wordt direct ‘gekaapt’ voor een interview. ,,We hebben ons eigen SDW mediateam”, legt Yolanda van Gijssel, ondersteunend begeleider, desgevraagd uit. ,,Degene die interviewt is Esmee, één van onze bewoners.” We komen Esmee en haar crew nog vaak tegen binnen het complex. Alles wat er tijdens de Open Dag gebeurt, wordt nauwkeurig en vakkundig vastgelegd. En er gebeurt een hoop. Terwijl een groepje vertrekt voor een rondleiding door Carin, persoonlijk begeleidster, snuffelen anderen tussen de zelfgemaakte voorjaarsartikelen of bij de zelf geplante plantjes. ,,Heel leuk om eens verder te mogen kijken”, vertelt een van de deelnemers aan de rondleiding. ,,Het is mooi en licht en fris, de gezamenlijke ruimtes en appartementen zijn best groot.” Tijdens de rondleiding stelden zowel Betsy Polak als Jos Buscop enthousiast hun eigen woning beschikbaar voor alle bezoekers, zodat zij daar even rond konden kijken. 


Polonaise

Er blijkt tijdens de Open Dag niet alleen algemene interesse te zijn, maar ook voor het wonen en werken op de locatie. Alle bezoekers werden vriendelijk te woord gestaan door Judith van Startpunt bij de informatiekraam. ,,We hebben meerdere geïnteresseerden gesproken”, vertelt Yolanda, die de Open Dag samen met haar collega Siri heeft georganiseerd. Ondertussen begeven steeds meer bezoekers zich naar de tuin. Daar is het niet alleen goed toeven op het terras in het warme zonnetje of juist in de verkoelende schaduw, maar start ook het vrolijke gezelschap van de Southwall Singers met hun repertoire. Menig bekend nummer wordt uitbundig meegezongen en een enkeling waagt zich zelfs aan een dansje, tot de polonaise wordt ingezet en er meerderen aansluiten. Een enkele bewoner zit nog binnen, zij vermaakt zich aan de Tovertafel, waar een vrolijk digitaal konijntje op rondhuppelt. De open dag ademde sfeer en gezelligheid. ,,En ter afsluiting van de dag kwam er een frietkraam om iedereen te bedanken die mee heeft geholpen. Het was een hele geslaagde dag", aldus Yolanda.


Locatie SDW

In de locatie van SDW in de Prinses Irenestraat wonen mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking in combinatie met een andere beperking of bijkomende problematiek. Het complex telt 25 bewoners variërend in leeftijd, die of hun eigen appartement hebben of onderdeel zijn van een woongroep.