Team Joepie moet nog wat puntjes op de i zetten, voor ze in het Pinksterweekend kunnen starten met de Roparun. Ze hopen op veel steun bij de doorkomst door Dinteloord.
Team Joepie moet nog wat puntjes op de i zetten, voor ze in het Pinksterweekend kunnen starten met de Roparun. Ze hopen op veel steun bij de doorkomst door Dinteloord.

De Roparun: nog tien dagen te gaan, het wordt spannend


De Roparun dient zich weer aan. De estafetteloop van meer dan 500 kilometer die altijd in het Pinksterweekend, dit jaar op 27, 28 en 29 mei, wordt georganiseerd. De 216 Teams, waaronder de Dinteloordse teams de Dintelstampers en stichting Joepie, tellen de dagen af. Roparunteam stichting Joepie zet de laatste puntjes op de i. Nog tien dagen, de spanning stijgt.

,,We zijn fit”, vertelt Caroline Bolluijt van stichting Joepie. ,,We hebben een aantal keren samen getraind. Vooral voor nieuwkomers erg belangrijk, ook de 12-uurs loop waarbij je ervaart hoe het is om ‘s nachts te lopen.” Caroline vertelt enthousiast over de estafetteloop: ,,Het is ook echt een teamprestatie. Je hebt elkaar nodig.” 

Drie bussen

De meeste voorbereidingen zijn gedaan. ,,Nu worden nog wat puntjes op de i gezet, zoals voor de navigatie en de boodschappen. Op de vrijdag voor we vertrekken worden de bussen ingericht.” Voor de Roparun zijn een grote bus om te slapen, een bus voor de catering en een lopersbus, om de lopers en fietsers te begeleiden, nodig. ,,Het gebruik hiervan hebben we gesponsord gekregen, zo hoeven deze onkosten niet van de opbrengst af. Daar zijn we heel dankbaar voor.” Caroline neemt op de fiets deel aan de Roparun, dit jaar voor de vijfde keer, voor Roparunteam stichting Joepie wordt het de derde keer. Het team heeft voldoende lopers en fietsers om twee groepen te vormen die elkaar om de vier uur afwisselen. ,,Per shift rouleren drie lopers na een afstand van een kilometer, ze worden begeleid door vier fietsers waarvan er één vanuit de bus navigeert”, legt ze uit. Veel slapen is er tijdens de uitputtende dagen niet bij. ,,In die vier uur wordt gegeten, gedronken, opgefrist en omgekleed, meestal wordt niet meer dan twee uur geslapen.” Ook voor de begeleidende teamcaptains, chauffeurs, en teamleden voor de catering en fysiotherapie zijn het intensieve dagen. ,,Je merkt dat naarmate het dichterbij komt de spanning stijgt.”

Caroline heeft samen met Bianca Molenaar en Alexandra Kanters eind 2018 stichting Joepie in het leven geroepen om geld in te zamelen voor goede doelen gerelateerd aan de ziekte kanker. Zo organiseren zij jaarlijks de succesvolle Duncan’s Ride en de High Bike. ,,Al snel werd ons echter gevraagd waarom we geen eigen Roparunteam samenstelden, er was veel animo voor”, vertelt Caroline. Door corona kon het team pas met de alternatieve Roparun in het najaar van 2021 voor het eerst in actie komen. Met de Roparun wordt geld ingezameld voor mensen met de ziekte kanker. Na de coronaperiode is de route, voorheen van Parijs en Hamburg naar Rotterdam, aangepast en start vanaf vliegveld Twente met een Noordelijke en Zuidelijke route. Er kan nog gedoneerd worden via de site van de Roparun of via de facebookpagina vanJoepie.

Doorkomst

De Dintelstampers (team 53) en stichting Joepie (team 106) zullen, samen met vele anderen, Dinteloord op maandagochtend doorkruisen. Natuurlijk hopen zij op een warm onthaal en aanmoediging voor het laatste stuk naar Rotterdam. Ter hoogte van Hotel-Restaurant Thuis! worden de lopers en fietsers tussen 6.00 en 12.00 uur feestelijk verwelkomd. Voor de kinderen is er extra vermaak.